Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij asbest aantreft in jouw woning, dan ben je wettelijk verplicht om dit te (laten) verwijderen. Je hebt hier tot 2024 voor, anders word je gedwongen om dit alsnog te doen en mogelijk beboet. Het is de bedoeling dat er na dat jaartal nauwelijks nog asbestdaken in Nederland aanwezig zijn en de Nederlandse regering legt de verantwoordelijkheid bij de woningeigenaren. Als jij weet dat je asbest hebt, dan kun je dit dus het beste zo snel mogelijk laten onderzoeken. Let er dan wel op dat je de onderstaande valkuilen vermijdt en dat je op de hoogte bent van de veel gemaakte fouten.

Te lang wachten

Als je weet dat er asbest op je erf aanwezig is, dan is het verstandig om daar direct wat aan te doen. Dit is natuurlijk zo om gezondheidsredenen, maar ook om financiële redenen. Het is namelijk al een tijdje bekend dat het verwijderen van asbest gedaan moet worden voor 2024 en voor iedereen die hierop snel actie heeft ondernomen was er een subsidie beschikbaar. Helaas is deze subsidie nagenoeg op en is de kans klein dat je nog kans maakt op geld als je nu een aanvraag indient. Wacht dus nooit te lang met het verwijderen van asbest. Dit is niet alleen mogelijk schadelijk voor je gezondheid, je loopt er ook landelijke financiële steun door mis.

Zelf asbest verwijderen

Het is in weinig gevallen verstandig om zelf asbest te verwijderen. Er zijn enkele situaties waarin dit wel mag. Als de hoeveelheid asbest op jouw daken niet meer dan 35 vierkante meter inneemt, dan mag je dit zelf verwijderen. Dit moet dan wel hechtgebonden asbest zijn. Een voorbeeld van hechtgebonden asbest zijn dakplaten die aan elkaar geschroefd zijn. Er kunnen dan bij de verwijdering geen vezels vrijkomen. Zijn deze platen aan elkaar gelijmd, dan kunnen er wel vezels vrijkomen en dan moet je het laten verwijderen. Niet-hechtgebonden asbest, zoals isolatiemateriaal, mag je nooit zelf verwijderen. Dit bevat losse vezels de gemakkelijk vrijkomen en die jouw gezondheid en de gezondheid van omstanders kunnen schaden.

Een bedrijf zonder certificeringen inhuren

Het is eigenlijk bijna altijd het beste om de hulp van de specialisten in te huren. Als je ook maar iets twijfelt neem je met asbest liever het zekere voor het onzekere. Zorg er dan wel voor dat je een bedrijf inhuurt met de juiste certificeringen. Het verwijderen van asbest is een zeer specialistisch werkje waar alleen getrainde mensen zich aan mogen wagen. Vervolgens moet het ook op een professionele manier worden afgevoerd, naar de juiste plek waar ze het kunnen verwerken. Overal zijn strenge regels voor en deze moeten tot op de letter gevolgd worden. Alleen een gecertificeerd bedrijf kan dit legaal en op de juiste manier doen. Let bij het kiezen voor je specialist op de volgende scholing en papieren:

  • DIA: dit is een cursus Deskundig Inventariseerder Asbest.
  • DAV: dit is een cursus Deskundig Asbest Verwijderaar.
  • SC-530: dit is het certificaat dat iemand nodig heeft om asbest te mogen verwijderen.
  • SC-540: dit is het certificaat dat iemand nodig heeft om asbestinventarisaties te mogen uitvoeren.

Geen inventarisatie laten uitvoeren

Vermoed je dat er asbest op je erf aanwezig is, dan moet je dit eerst laten inventariseren. Hiervoor komt er een specialist bij je langs die exact in kaart brengt waar het asbest zich bevindt en welk type asbest het is. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt bij het verwijderen van het asbest of, bijvoorbeeld, voor als je een woning op het oog hebt waar zich asbest in bevindt. Het onderzoek kun je dan gebruiken om geld van de vraagprijs af te halen of om de woning niet te kopen. Nadat de inventarisatie is gedaan weet je exact waar je mee te maken hebt en kun je de vervolgstappen nemen. Of dit betekent dat je het asbest zelf verwijdert of dat je dit laat doen is dus in het geval van hechtgebonden asbest aan jou.

Geld besparen

Asbest laten verwijderen kan duur zijn. Je betaalt voor de inventarisatie soms meer dan €1000 en het verwijderen van golfplaten kost gemakkelijk een paar honderd euro per vierkante meter. Bij sommige gemeentes moet je ook betalen om asbest te storten. Er is natuurlijk een reden voor dat dit zo duur is. Alles moet gedaan worden door gecertificeerde mensen die hier met de grootste zorg mee bezig gaan. Asbest is erg schadelijk voor de gezondheid als de vezels los kunnen komen en dit is geen risico dat genomen moet worden. Een andere reden voor de hoge prijs is dat het asbest vervolgens netjes verpakt moet worden en specialistisch moet worden afgevoerd. Het is niet even een kwestie van het asbest van het dak halen, inladen en achterlaten bij de plaatselijke stortplaats. Ook al is het vervelend dat dit zo veel kost, het is niet verstandig om te proberen geld te besparen. Doe je dit wel, dan zet je de gezondheid van jezelf en de mensen om je heen op het spel.

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact komen met een bedrijf dat jouw asbest volgens de regels kan verwijderen? Wij kunnen je helpen de juiste personen te vinden in jouw omgeving die dit voor je kunnen doen. Gebruik hier onze vergelijkingstool en je zal snel alle financiële informatie ontvangen die je nodig hebt bij het inplannen van de klus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Veel asbestkanker in provincie Zeeland; hoe kan dit?

Asbestkanker wordt ook wel mesothelioom genoemd en het is een kwaadaardige tumor

Alles wat je moet weten over bodemsanering

Asbest is een gevaarlijk materiaal voor de gezondheid van mensen. Wanneer het

Vertraging verwijdering asbestdaken verklaren

Wat vroeger gebruikt werd als een perfecte grondstof om mee te bouwen,