Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij asbest hebt aangetroffen op jouw erf en je hebt een beetje onderzocht wat dat voor jou inhoudt, dan weet je dat je dit voor 2024 verwijderd moet hebben. De overheid heeft de woning- en landeigenaren hier zelf verantwoordelijk voor gemaakt en een subsidie opgesteld om hier financieel mee te helpen. Helaas is het budget voor deze subsidie nu op, maar jij bent wel nog steeds verplicht om je asbest weg te halen. Je kunt dan de onderstaande tips gebruiken om dit snel en veilig op te pakken.

Tip 1: zoek financiële hulp

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om toch financiële hulp te zoeken ook al is het subsidiebudget van €75 miljoen al is overschreden. Dat betekent echter niet dat er geen geld voor je te krijgen is. Ga bijvoorbeeld eens wat verder zoeken en vraag je provincie of gemeente om hulp. Deze krijgen ook een subsidiebudget dat ze mogen verdelen zoals ze willen. Wie weet hebben zij wel wat geld beschikbaar voor inwoners die asbest willen laten verwijderen.

Tip 2: laat een inventarisering maken

Als je ook maar een klein vermoeden hebt dat er asbest in je woning aanwezig is, dan is het tijd om de specialisten in te schakelen. Dit betekent niet dat ze direct het asbest al gaan verwijderen, maar dat ze eerst iemand langs sturen die een inventarisatie gaat maken. Er wordt dan gekeken of er inderdaad sprake is van asbest, waar het asbest zich bevindt en welk type asbest het is. Naar aanleiding van dit onderzoek en het rapport dat daaruit komt wordt dan een vervolgplan gemaakt. Er zijn drie gangbare asbestinventarisaties.

  • Onderzoek type 0: dit onderzoek wordt vaak gebruikt als iemand een woning wil kopen en vermoed dat er asbest aanwezig is. Er wordt dan met het blote oog bepaald of er inderdaad sprake is van asbest. Dit onderzoek het goedkoopste en kan niet gebruikt worden om een vervolgplan mee te maken. Je bent dan gemiddeld €150 kwijt.
  • Onderzoek type A: dit is een grondiger onderzoek waarmee de aanwezigheid van het asbest al dan niet wordt bewezen en eventueel in kaart wordt gebracht. Er worden foto’s gemaakt en er wordt een rapport opgesteld. Met dit rapport kun je vervolgens onder andere de verwijderaars inschakelen of je kunt je sloopwerkzaamheden starten; je kunt verder plannen maken. De kosten voor dit onderzoek zijn gemiddeld €350.
  • Onderzoek type B: als het asbest niet met het blote oog te zien is, maar er moeten sloopwerken en andere werkzaamheden uitgevoerd worden om het te vinden, dan kan een asbestonderzoek van dit type soms meer dan €1000 kosten. Dit wordt echter alleen gedaan als er tijdens het onderzoek type A het vermoeden is ontstaan dat er meer asbest aanwezig zou kunnen zijn.

Tip 3: laat je goed voorlichten

Als gebleken is dat er na het inventarisatieonderzoek inderdaad asbest in je woning aanwezig is, dan is het tijd om een plan van aanpak te bedenken. Dit is sterk afhankelijk van het type asbest dat is aangetroffen en van de hoeveelheid. Is er sprake van hechtgebonden asbest en heeft dit minder dan 35 vierkante meter oppervlak, dan mag je het zelf verwijderen. Betreft het niet-hechtgebonden asbest of neemt het meer dan 35 vierkante meter in beslag, dan moet je het laten doen. Laat je hoe dan ook goed voorlichten over de procedures en de gevaren van asbest en maak aan de hand daarvan een beslissing over hoe je verder gaat. Asbest is een zeer schadelijke stof en wanneer er vezels in de lucht komen kunnen deze jou en je omstanders ernstig ziek maken. Het is het dus niet waard om risico’s te nemen.

Tip 4: certificeringen en diploma’s controleren

Omdat asbest zo schadelijk is, mag niet zomaar elke klusjesman ermee aan de slag. Zowel voor het inventarisatieonderzoek als voor het verwijderen van asbest moeten certificeringen worden gehaald en cursussen worden gevolgd. Zorg daarom dat je inventarisator kan aantonen dat hij de cursus DIA heeft gevolgd en daarmee het SC-540 certificaat heeft gekregen. Asbest verwijderaars moeten de DAV-cursus doen en krijgen daarna het SC-530 certificaat. Zonder deze certificeringen mag iemand niet officieel een inventarisatie doen of het asbest verwijderen. Gebruik je bewust of onbewust mensen zonder deze kwalificaties, dan ben je dus medeplichtig aan een strafbaar feit.

Tip 5: neem het zekere voor het onzekere

Het is met asbest altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Heb jij een vensterbank van hechtgebonden asbest, dan is het natuurlijk een kleine moeite om deze zelf te verwijderen en naar de verwerkingsplaats te brengen. Je kunt bij je gemeente navragen waar deze precies is. Het wordt al lastiger als je hechtgebonden golfplaten hebt. Zijn deze aan elkaar geschroefd, dan is de kans groot dat er geen vezels vrijkomen bij het verwijderen, maar als ze aan elkaar gelijmd zijn dan is het een ander verhaal. Neem daarom geen risico’s en schakel bij twijfel altijd de specialisten in. Deze kunnen je exact vertellen wat je het beste kunt doen.

Tip 6: verwijder je asbest tijdig

Als laatste is er natuurlijk de verplichting om je asbest te laten verwijderen voor 2024 en nu is de tijd om hier actie op te ondernemen. Aangezien het budget voor de subsidie al ruim is overschreden, en deze liep nog tot en met 31 december 2019, zijn je klaarblijkelijk al veel mensen voor geweest. Wacht niet met het verwijderen van je asbest. Voordat je het weet breekt 2025 aan en dan loop je het risico op een boete. Het verwijderen van asbest is al geen goedkope klus en het laatste dat je wilt is nog meer uitgaven. Bel daarom nu een gecertificeerd bedrijf en maak voorgoed korte metten met jouw asbest.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je helpen een betrouwbaar en gecertificeerde asbest verwijderaar te vinden. Via onze vergelijkingstool krijg je dan direct een aantal prijsopgaven die je kunt gebruiken bij het vinden van de beste prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Dakdekkers mogen eerder stoppen met werken

Dat dakdekkers zwaar en risicovol werk verrichten valt niet te ontkennen. Dakdekkers

Waarom asbestsanering goedkoper moet

Asbest is een gevaarlijke stof voor de gezondheid van de mens. Asbest

5x Valkuilen + veel gemaakte fouten asbest

Als jij asbest aantreft in jouw woning, dan ben je wettelijk verplicht