Kosten asbest verwijderen per m2

Kosten asbest verwijderen per m2Heb je een huis aangekocht van voor het jaar 1993 en is er sprake in de woning van asbesthoudende materialen? Ben je echter van plan om het huis te laten verbouwen of te slopen? In dat geval is het belangrijk om de asbest te verwijderen. Je kan er voor kiezen om dit zelf te doen, maar in het merendeel van de gevallen wordt dit uitbesteed aan een professioneel bedrijf. De kosten die voor het laten uitvoeren van deze werkzaamheden worden aangerekend worden doorgaans gebaseerd op het aantal vierkante meter. Hoe meer vierkante meter aan asbest er verwijderd dient te worden, des te hoger de uiteindelijke kostprijs oploopt, maar des te lager de prijs per vierkante meter komt te liggen. Wil je graag precies weten met welke kosten je per vierkante meter voor het verwijderen van asbest rekening dient te houden? Dat kan op deze pagina!

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost asbest verwijderen per m2?

Op het ogenblik dat je asbest wil laten verwijderen uit je woning moet er worden gekeken naar de verschillende manieren waarop de kosten in rekening gebracht kunnen worden. In het merendeel van de gevallen zal het gespecialiseerde bedrijf er dan ook voor kiezen om een kostprijs aan te rekenen per vierkante meter. Ben je benieuwd met welk bedrag je op dit vlak rekening dient te houden? In dat geval moet er altijd gekeken worden naar de hoeveelheid aan vierkante meter asbest welke er moet worden verwijderd. De kostprijs is immers mede daarvan afhankelijk. Hoe dan ook kan de onderstaande prijstabel je op dit vlak een goede indicatie geven.

Oppervlakte asbest verwijderen per m2 Gemiddelde kostprijs
Oppervlakte tot 35 vierkante meter Gemiddeld 30 euro per vierkante meter
Oppervlakte tot 40 vierkante meter Gemiddeld 29 euro per vierkante meter
Oppervlakte tot 50 vierkante meter Gemiddeld 28 euro per vierkante meter
Oppervlakte tot 70 vierkante meter Gemiddeld 26 euro per vierkante meter

De prijsopbouw van asbest verwijderen per m2

Op het ogenblik dat je de prijsopbouw van asbest verwijderen per vierkante meter van dichterbij gaat bekijken kan er worden vastgesteld dat deze absoluut niet alleen maar uit de arbeidskosten bestaat. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de kostprijs voor het afvoeren van het asbesthoudend materiaal? En dan hebben we het nog niet gehad over de asbestinventarisatie die voor het verwijderen moet worden uitgevoerd. De onderlinge verhouding tussen deze verschillende delen van de prijsopbouw is als volgt:

  • Verwijderen van de asbest: 70 procent
  • Asbestinventarisatie: 23 procent
  • Afvoeren van de asbesthoudende materialen: 7 procent

Keuzes die de kostprijs beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat er altijd keuzes zijn die de kostprijs van het verwijderen van asbest per vierkante meter kunnen beïnvloeden. Dit zijn er zelfs meer dan je in eerste instantie zou vermoeden. Welke keuzes of factoren dit precies zijn wordt meteen duidelijk aan de hand van het onderstaande overzicht.

Keuze 1: De hoeveelheid asbest

Zoals is gebleken uit de prijstabel eerder op deze pagina is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de exacte hoeveelheid aan asbesthoudend materiaal belangrijk is voor de uiteindelijke kostprijs waar rekening mee moet worden gehouden. Hoe groter de aantallen, des te hoger uiteraard de totale kostprijs komt te liggen, maar des te beperkter de prijs per vierkante meter ligt. Omwille van deze reden wordt het ook altijd aangeraden om alle asbesthoudende materialen uit je woning in één keer te laten verwijderen en dit niet in stukken te doen. Doe je dit wel, dan ben je immers altijd duurder uit.

Keuze 2: Het aantal ruimtes

Is er slechts één ruimte of onderdeel van je huis waar asbest in terug te vinden is? In dat geval kan je altijd rekenen op de best mogelijke prijs voor het verwijderen van de materialen. Is er sprake van meerdere ruimtes? Dan kan dit de kostprijs negatief beïnvloeden. Het is altijd voordeliger om de asbest te laten verwijderen uit één enkele ruimte omdat dit de efficiëntie alleen maar ten goede komt. Indien er sprake is van meerdere ruimtes kan je dan ook gerust rekening houden met een hoger prijskaartje. In principe kan deze oplopen tot zo’n 10 procent per vierkante meter.

Keuze 3: Zelf asbesthoudende materialen afvoeren of niet?

Het is niet voor iedereen mogelijk, maar de afvoerkosten van het asbesthoudend materiaal nemen toch zo’n 7 procent van de eindfactuur in beslag indien je dit laat doen door een professioneel bedrijf. Dat is uiteraard niet niets. Beschik je over geschikt vervoer of ken je iemand die je daarbij wil helpen? Dan is het zelf afvoeren van deze materialen financieel altijd interessant. Let wel op, dit verandert uiteraard niets aan de stortingskosten die door heel wat gemeenten in rekening worden gebracht.

Interessante bespaartips

De prijs die je moet betalen per vierkante meter voor het laten verwijderen van de asbest uit je woning kan vrij hoog oplopen. Dat is in het bijzonder zo wanneer er geen sprake is van één, maar wel van meerdere ruimtes waarin asbest kan worden vastgesteld. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om de eindfactuur een stuk voordeliger te laten uitvallen. Wij hebben alvast een aantal interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet.

  • Laat alle asbest in één keer verwijderen

Is er geen sprake van één, maar wel van meerdere onderdelen in je woning waar asbesthoudende materialen in zijn gebruikt? In dat geval is het altijd de moeite waard om alle asbest in één keer te laten verwijderen. Dit zorgt er voor dat er een grotere oppervlakte wordt toegekend aan het bedrijf in kwestie waardoor de prijs per vierkante meter kan worden verlaagd. Zo ben je altijd voordeliger uit.

  • Breng zelf het asbesthoudend materiaal weg

Wil je de kosten voor het verwijderen van de asbest in je huis nog meer drukken? Waarom zou je er dan niet voor kiezen om het asbesthoudend materiaal na afbraak zelf af te voeren? In de praktijk kan dit er voor zorgen dat er tot een mooie 7 procent op de totale kostprijs kan worden uitgespaard.

Bespaar tot 30% op de kosten asbest verwijderen per m2

Zijn bovenstaande bespaartips nog niet voldoende om het verwijderen van de asbest uit jouw woning betaalbaar te houden? In dat geval hebben we nog een extra interessante tip voor jou in petto. Heb je er namelijk al eens aan gedacht om een offerte op te vragen bij meerdere bedrijven? Door de prijs die deze verschillende bedrijven per vierkante meter in rekening brengen te vergelijken kan er niet zelden zomaar tot wel 30 procent worden bespaard. Als dat niet mooi meegenomen is!

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.