Kosten asbest verwijderen golfplaten

Kosten asbest verwijderen golfplatenIn vroegere tijden werd er bij de constructie van een woning bijzonder vaak gebruik gemaakt van asbest. Bovendien werd dit voor de gezondheid schadelijke materiaal niet uitsluitend gebruikt in de muren of in vloeren, maar ook nog eens op het dak. Sterker nog, wanneer er vandaag de dag een schuur of een oude boerderij van voor het jaar 1993 moet worden afgebroken is de kans op z’n minst sterk aanwezig dat er asbesthoudende golfplaten zullen waargenomen kunnen worden. Is dat ook bij jouw oudere woning het geval en wil je deze laten verwijderen? Ben je van plan om hiervoor een beroep te doen op een professioneel asbestverwijderingsbedrijf? In dat geval doe je er goed aan om rekening te houden met de kosten zoals aangegeven op deze pagina.

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

De kosten asbest verwijderen golfplaten

Heb je er voor gekozen om een woning aan te schaffen van voor het jaar 1993 en vrees je dat er in het pand sprake is van asbesthoudende materialen? In dat geval moet er altijd worden gekeken naar het soort materiaal waarvan sprake is. De drie vaakst voorkomende plaatsen waar asbesthoudende materialen kunnen opduiken in een huis zijn:

  • Het dak (onder de vorm van golfplaten)
  • De muur (en dan vooral de spouwmuur)
  • De vloer (onder de vloerbekleding)

In het merendeel van de gevallen is er vooral sprake van asbesthoudende golfplaten. Vooraleer de woning in kwestie kan worden verbouwd of gerenoveerd is het noodzakelijk en vaak zelfs verplicht om deze golfplaten te laten verwijderen. Welke kosten hiervoor in rekening worden gebracht wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel.

Verwijderen van asbesthoudende golfplaten Gemiddelde kostprijs
Tussen 1 & 10 vierkante meter Gemiddeld 700 euro
Tussen 11 & 20 vierkante meter Gemiddeld 825 euro
Tussen 21 & 30 vierkante meter Gemiddeld 875 euro
Tussen 31 & 50 vierkante meter Gemiddeld 935 euro

De prijsopbouw van de kosten asbest verwijderen golfplaten

Wat de prijsopbouw van asbest verwijderen golfplaten betreft moet er natuurlijk niet uitsluitend rekening worden gehouden met de arbeidskosten die in rekening worden gebracht. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de afvoerkosten evenals de prijs die wordt aangerekend voor het opmaken van de asbestinventarisatie? Deze asbestinventarisatie is in principe verplicht vooraleer je de mogelijkheid hebt om een sloopvergunning aan te vragen. Deze neemt zo’n 23 procent van de totale kostprijs in beslag. 70 procent van de kosten moet dan weer worden betaald voor het daadwerkelijk verwijderen van de asbesthoudende materialen. De resterende 7 procent is dan weer vereist voor het laten afvoeren van het materiaal. Let op, er dienen ook steeds stortingskosten aan de gemeente te worden betaald.

Keuzes die de kostprijs van asbest verwijderen golfplaten kunnen beïnvloeden

De prijs die er aan jou als eigenaar van de woning wordt aangerekend voor het laten verwijderen van asbesthoudende golfplaten is altijd onderhevig aan verschillende factoren. We hebben de belangrijkste zaken en keuzes alvast even hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Zelf verwijderen of uitbesteden?

Eerder op deze pagina is duidelijk geworden welke kosten er worden aangerekend voor het uitbesteden van het verwijderen van asbesthoudende golfplaten. Zoals je hebt kunnen vaststellen zijn deze kosten niet bepaald onaanzienlijk. Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om hechtgebonden asbesthoudende materialen in je woning tot 35 vierkante meter zelf te verwijderen. Hierdoor spaar je heel wat kosten uit en moet je enkel en alleen nog rekening houden met het afvoeren van het materiaal evenals de mogelijke stortingskosten die in rekening worden gebracht door je gemeente.

Keuze 2: Wat met het afvoeren van de golfplaten?

Bovenstaande zorgt er voor dat je voor wat het verwijderen van de golfplaten betreft niet noodzakelijkerwijs een beroep moet doen op een professioneel bedrijf. Kies je er voor om dit karwei zelf op jou te nemen? Wat dan nog te denken van het afvoeren van de golfplaten? Hiervoor is er wel degelijk een vrachtwagen of een aanhangwagen vereist en deze heeft uiteraard niet iedereen zomaar in de achtertuin staan. Ook hiervoor kunnen er nog extra kosten aangerekend worden waar je rekening mee zal willen houden.

Interessante bespaartips

De kosten die worden aangerekend voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten is niet zelden een doorn in het oog van menig aantal eigenaars van oudere woningen. Veel mensen hebben door de geplande verbouwingen bovendien ook geen extra budget meer voor handen om nog eens de asbesthoudende materialen te laten verwijderen. Geldt dat ook voor jou en ben je mede daarom op zoek naar één of meerdere interessante tips om geld te besparen? Dan zijn de onderstaande bespaartips mogelijks zeer interessant te noemen!

  • Verwijder de golfplaten zelf

In plaats van een beroep te doen op een professioneel bedrijf voor het verwijderen van de asbesthoudende golfplaten kan je er uiteraard ook voor kiezen om dit zelf te doen. Je moet er alleen rekening mee houden dat de totale oppervlakte de limiet van 35 vierkante meter niet overschrijdt en dat het gaat om hechtgebonden asbest. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je in ieder geval behoorlijk wat geld besparen.

  • Breng zelf de asbesthoudende golfplaten naar de stortingsplaats

In het merendeel van de gevallen kiezen particulieren er voor om een bedrijf in te schakelen voor het afvoeren van de asbesthoudende golfplaten die ze hebben verwijderd. Dat is uiteraard een optie, ware het niet dat dit bedrijf voor deze werkzaamheden een niet onaanzienlijke kostprijs in rekening zal brengen. Wil je deze prijs uitsparen? Dan is het veel interessanter om zelf het transport naar de plaats van storting te organiseren.

Bespaar tot wel 30% op de kosten voor asbest verwijderen golfplaten

Er bestaan zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen meerdere interessante mogelijkheden om te besparen op het laten verwijderen van asbesthoudende golfplaten. De belangrijkste bespaartip hebben we echter voor het laatst gehouden. Het is namelijk altijd interessant om niet zomaar bij één enkele, maar wel bij meerdere partijen een offerte op te vragen voor het laten verwijderen van je asbesthoudende golfplaten. Na het ontvangen van alle offertes kan je ze vergelijken waarna je op objectieve wijze voor jezelf kan uitmaken welke partij nu echt op financieel vlak het interessantst is. In de praktijk kan je door deze manier van werken niet zelden tot wel 30 procent op de totale kostprijs uitsparen.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.