Veelgestelde vragen asbest

veelgestelde vragen asbestHoe gevaarlijk is asbest voor de gezondheid?

Asbest is alleen schadelijk als je er te veel van hebt ingeademd. Dit hangt er dus vanaf hoeveel en hoelang je asbest hebt ingeademd. Hoe meer asbest jij hebt ingeademd, hoe groter de kans is dat je kanker krijgt.

Hoe lang is asbest verboden?

Voor een groot deel is asbest al vanaf 1993 verboden. Vanaf 2005 geldt er een totaalverbod op asbest.

Is asbest een natuurproduct?

Ja, asbest is een natuurproduct. Het is mineraal in de vorm en structuur van een vezel. Je kan dit goed herkennen als je het onder een microscoop bekijkt.

Is het verplicht om asbest te verwijderen?

Nee het is niet verplicht. Die verantwoordelijkheid ligt bij de huiseigenaar. Wel kan de gemeente je dwingen die maatregelen te nemen als de asbest is losgebonden of als het in een slechte staat is.

Wie mag asbest verwijderen?

Asbest mag alleen verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf.

Hoeveel kost het om asbest te verwijderen?

Voor een ruimte van 1-35 m2 €1.100 een golfplaten dak begint bij €675 voor 1-10 m2.

Hoe kun je je beschermen tegen asbest?

Asbest mag niet in contact komen met de huid zo komen de cellen namelijk het lichaam binnen. Je moet dus je lichaam goed beschermen. Draag een afspoelbare overall of een wegwerpoverall.

Wat te doen met asbest?

Asbest hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel is het belangrijk dat je weet waar het zit en of het dus weg moet of niet.

Hoe weet je of je thuis asbest hebt?

Is het dak van jouw woning ouder dan 1994 en in de dakbedekking geen codes staan, dan is er een kans dat er asbest in zit. Vraag bij de gemeente bouwvergunning van jouw huis aan. Daarin staat namelijk precies in waar en of er wel asbest verwerkt zit.

Waar zit asbest in een huis?

Asbest kan overal zitten zowel binnen als buiten. In een dak, schoorsteen, vensterbank, dakgoten. Het kan zelfs in een rioleringsbuizen of een kruipluik zitten.

Waar kan ik asbest laten onderzoeken?

Asbest kan je laten onderzoeken in een laboratorium.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.