Checklist asbest verwijderen

asbestWanneer je een oudere woning aankoopt is het vaak niet meteen duidelijk of er in het huis in kwestie asbesthoudend materiaal is terug te vinden of niet. Toch is dit wel degelijk zeer belangrijk. Vaak kiezen mensen er namelijk voor om een huis aan te kopen waar bijvoorbeeld asbesthoudend materiaal in het dak zit verwerkt. Dit brengt niet alleen mogelijke risico’s voor de gezondheid met zich mee, daarenboven is het ook nog eens zo dat de Nederlandse overheid heeft besloten dat asbestdaken per 2024 verboden zijn. Hoewel er vanaf 1 januari 2016 hiervoor een nieuwe subsidie in het leven is geroepen betekent dat niet dat er geen behoorlijk prijskaartje aan verbonden kan zijn. Wil je graag ook kunnen achterhalen of je huis mogelijks beschikt over asbest of niet? Dat kan door middel van deze asbest checklist!

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Wanneer is de woning gebouwd?

De eerste zeer belangrijke vraag die je, jezelf moet stellen is wanneer het huis in kwestie is gebouwd. Is de woning gebouwd na het jaar 1994? In dat geval is de kans bijzonder klein dat er in het huis asbest is terug te vinden. Is de woning gebouwd voor dit jaartal? In dat geval wil dat nog niet zeggen dat er automatisch gebruik werd gemaakt van asbest, maar de kans is bestaande. Dit laten controleren vooraleer aan te kopen is dan ook geen overbodige luxe. Lees ook: vochtbestrijding.

Worden er sloopwerken en / of renovatiewerken uitgevoerd?

Wanneer je sloopwerken en / of renovatiewerkzaamheden van de originele onderdelen van een woning gaat uitvoeren moet je er rekening mee houden dat de aanwezigheid van asbest een verhoogd risico met zich mee kan brengen. Tijdens het slopen zal het materiaal namelijk worden verpulverd. Hierdoor komen fijne asbestdeeltjes vrij die zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Schuur met wit uitziende golfplaten?

Het is een klassieker, de oude woningen die samen met een schuur met wit uitziende golfplaten wordt verkocht. Een dergelijk dak van een schuur bevat nagenoeg altijd asbesthoudend materiaal. Het verwijderen van dit materiaal brengt altijd een bepaalde kostprijs met zich mee waar je bij de aankoop van de woning maar beter rekening mee kan houden.

Aanwezigheid asbest controleren

Voor particulieren is het vaak onbegonnen werk om zelf na te gaan of er asbest in huis aanwezig is of niet. Hoewel bovenstaande checklist zeker een handige hulp kan blijken kan in bepaalde gevallen de tussenkomst van een vakman noodzakelijk zijn. Wil je een woning kopen die dateert van voor 1994? Dan is het alvast zeker een aanrader om de aanwezigheid van asbest te laten controleren. Zo voorkom je nadien vervelende, financiële verrassingen.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.