Subsidie asbest 2018

Subsidie asbest 2018Veel mensen hebben in 2015 hun onvrede geuit over het feit dat ze voor het laten verwijderen van asbesthoudend materiaal geheel zelf moeten opdraaien voor de kosten. Op het eerste zicht lijken deze kosten nog wel mee te vallen, maar wanneer je het totale kostenplaatje in beschouwing neemt zal je merken dat deze een niet onaanzienlijke druk kan uitoefenen op je financiële situatie. Mede omwille van deze reden en omdat asbestdaken vanaf 2024 in Nederland officieel verboden zijn heeft de Nederlandse overheid er voor gekozen om met ingang van 1 januari 2016 een gloednieuwe subsidie in het leven te roepen. Wij vertellen je graag meer over de subsidie voor asbest verwijderen in 2018 in dit artikel.

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Asbest subsidies particulieren

De belangrijkste veranderingen met betrekking tot het verwijderen van asbest zijn in het leven geroepen voor particulieren. Bedrijven werden op dit vlak dan ook reeds eerder goed ondersteund. Voor particulieren geldt dat er vanaf 1 januari 2016 een subsidie wordt voorzien genaamd “Subsidieregeling verwijderen asbestdaken”. Zoals de naam reeds laat vermoeden dient het asbesthoudend materiaal zich in het dak te bevinden waardoor het in contact staat met de buitenlucht. Deze subsidie beschikt evenwel over een plafond van 10 miljoen. Op het eerste zicht lijkt dit misschien afdoende te zijn, maar dat wordt een ander verhaal wanneer duidelijk wordt dat de subsidie niet alleen geldt voor particulieren, maar ook bedrijven en non-profitorganisaties hier een beroep op kunnen doen. Het wordt dan ook aangeraden om de subsidie zo snel mogelijk aan te vragen om zeker te zijn van een financiële tegemoetkoming.

Wat met de subsidies voor agrariërs?

In tien provincies in Nederland bestond er tot 1 september 2015 een subsidie voor agrariërs met betrekking tot het verwijderen van asbest. Deze subsidie kwam er nadat een onafhankelijk onderzoek had aangetoond dat 75 procent van de asbestdaken eigendom was van agrarische bedrijven. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moesten de agrariërs evenwel hun bestaande asbestdak laten vervangen door een dak met zonnepanelen. Deze regeling verliep op 1 september 2015, maar er gaan momenteel stemmen op om ze terug in te voeren in 2016. Of dit ook daadwerkelijk doorgevoerd zal worden is evenwel nog maar de vraag. Het klopt immers inderdaad dat het voor agrariërs vaak onmogelijk is om de kosten voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal zelf te dragen, maar daar tegenover staat dat ook de Nederlandse overheid schijnbaar niet meer staat te springen om deze gigantische kost op zich te nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2018!

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.