Asbest herkennen

asbest-herkennenIn vroegere tijden werd er zeer vaak voor gekozen om asbest te verwerken in diverse bouwmaterialen. Klassieke voorbeelden hiervan zijn golfplaten en cement. Het is daarom niet ondenkbaar dat er vandaag de dag nog veel oude huizen zijn waarin dit materiaal is gebruikt. Materiaal dat beschikt over asbest wordt veelal gekenmerkt door een vezelachtige structuur. Deze is zichtbaar op de zogenaamde breukvlakken evenals wanneer er sprake is van beschadigingen. In het algemeen beschikt asbesthoudend materiaal over een witte tot lichtgrijze kleur. Wil je er echt 100 procent zeker van zijn dat je huis over asbesthoudend materiaal beschikt? In dat geval zal dit moeten worden gecontroleerd in het laboratorium.

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Twee verschillende soorten asbest

Wanneer we het hebben over asbest denken mensen vaak slechts aan één bepaald type materiaal. In de praktijk onderscheiden we echter twee mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. In het geval van hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal. Dit is met name het geval bij cement. In de tweede situatie, namelijk bij losgebonden asbest is dat niet het geval. De vezels zitten niet vast aan het materiaal en kunnen hierdoor relatief eenvoudig vrijkomen met alle mogelijke gevolgen van dien.

Plaatsen met asbest

Bij woningen van voor 1994 kan er op verschillende plaatsen in huis gebruik zijn gemaakt van asbest. In principe hoeft dat nog niet meteen een groot probleem te vormen. Het gevaar van asbest gaat namelijk schuil in de losgebonden variant. Met andere woorden, de deeltjes die zomaar vrij in contact kunnen komen met de buitenlucht. In deze situatie dient er namelijk rekening mee te worden gehouden dat asbest zeer schadelijk is voor de gezondheid. Asbest werd vroeger onder meer gebruikt in de afzuigkap. Het materiaal is namelijk brandwerend waardoor het vaak werd gebruikt om de binnenkant van de afzuigkap mee te bekleden.

Een tweede plaats is uiteraard het dak. Hier betreft het evenwel vaak hechtgebonden asbest waardoor het niet meteen een risico hoeft te vormen voor de gezondheid. Losgebonden asbest is dan tot slot veelal terug te vinden in oude kachels. Zo werd er niet zelden gebruik gemaakt van een asbesthoudend afdichtkoord. Op deze manier konden de gasplaatjes namelijk relatief eenvoudig vastgezet worden.

Herkennen niet altijd mogelijk

Om vast te stellen of er al dan niet asbest in je woning aanwezig is kan je er voor kiezen om een asbest inventarisatie te laten doen. Tijdens een dergelijke inventarisatie worden er doorgaans altijd monsters genomen die in het labo van naderbij worden onderzocht. Op deze manier kan iedere aanwezigheid van asbest op zeer eenvoudige wijze waargenomen worden.

Video asbest herkennen

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.