Asbest herkennen

asbest-herkennen

Asbest. Veel toegepast in de woningbouw van na de Tweede Wereldoorlog. In de loop van de jaren tachtig van de vorige eeuw bleek hoe kankerverwekkend deze stof was. En dus kwam er in 1994 een totaal verbod op het gebruik ervan.

ِِِAls je een huis, schuur of bedrijfsgebouw hebt (gekocht) dat is gebouwd vóór dat jaar, is de kans groot dat er asbest is gebruikt. Heb je een vermoeden dat er asbest in je woning kan zitten? Dit is waar je op moet letten:

*Tip:

→ Asbest verwijderen? Vergelijk eerst. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale specialisten.

 

1. Wanneer is je huis gebouwd?

De duidelijkste indicatie voor asbest is de leeftijd van het (bouw)materiaal. Alles wat voor 1993 is gekocht en toegepast is verdacht.  Wel is het zo dat producten met los asbest – zoals vloerzeil en isolatiekoord – al vanaf 1983 niet meer verkocht mochten worden. Hechtgebonden asbest – zoals toegepast in golfplaten en plafondplaten – is vanaf 1993 verboden.

2. Niet alle soort asbest zijn even gevaarlijker

Losgebonden asbest is gevaarlijker dan hechtgebonden asbest. We praten over hechtgebonden asbest als de asbestvezels stevig vast zitten in het materiaal. Dit is met name het geval bij cement. Bij losgebonden asbest zitten de vezels juist niet vast aan het materiaal en kunnen hierdoor relatief eenvoudig vrijkomen met alle schadelijke gevolgen van dien. Want het zijn juist deze vezeldeeltjes – die loskomen uit het asbestmateriaal en vervolgens in vrij contact kunnen komen met de buitenlucht – die kanker kunnen veroorzaken.

In sommige gevallen mag je daarom hechtgebonden asbest in huis laten zitten. Lees hier verder.

3. Kan ik asbest met eigen ogen herkennen?

Asbest herkennen is lastig. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat is vooral bij hechtgebonden producten en materialen vaak moeilijk te zien.

4. Wat doe ik als ik zeker wil weten dat het asbest is?

Bij een oud huis is vaak niet meer te achterhalen welke producten er tijdens de bouw zijn toegepast. Gaat het om een huurhuis, check dan bij de eigenaar of verhuurder of zij weten hoe groot de kans is dat er asbest is gebruikt. Als je 100% wilt weten of er asbest in je huis zit, moet je het materiaal onder een microscoop leggen. Daarvoor kun je terecht bij een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Het onderzoek kost geld, maar dan heb je wel zekerheid.

5. Op deze plekken in huis kan asbest gebruikt zijn

In huizen die voor het jaar 1993 zijn gebouwd kan op veel plekken asbest gebruikt zijn:

Dit zijn de verdachte plekken in huis:

 • – Tussenwanden
 • – Afvoerbuis en plaat onder Cv-ketel
 • – Stortbak, riolering en verlaagde plafonds in toilet
 • – Vensterbanken en aftimmering onder kozijnen
 • – Schouw en rookgaskanaal
 • – Aftimmering meterkast
 • – Aftimmering zolder
 • – Vloerbedekking, vloerzeil, vloertegels (vooral in keukens en op trappen)
 • – Pakkingen en ventilatiekanaal van geiser

Ook aan de buitenzijde van huizen en flats werd vaak asbest toegepast:

 • – Plaatmateriaal voor dak, dakkapel en dakraam
 • – Buis en kap van schoorsteen
 • – Schuur, garage-dak of overkapping van (golf)plaat
 • – Gevelpanelen onder kozijn
 • – (Asbesthoudende) kit, coating en lijmen
 • – Balkon en privacy-schermen (in flats of portiekgebouwen)
 • – Bloembakken van asbestcement

6. Moet je asbest écht door een specialist laten verwijderen?

Of je asbest écht door een specialist moet laten verwijderen is een vraag die wij niet zomaar voor je kunnen beantwoorden. Want elke asbest-situatie is uniek. Het is nooit leuk – eigenlijk altijd een tegenvaller – als je asbest ontdekt en het moet laten verwijderen.

Daarom is het ook zo verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Zij hebben alle vakkundigheid in huis en kunnen je eerlijk en betrouwbaar advies geven.

Wil je betrouwbaar en eerlijk advies over asbest verwijderen?
Wil je zeker zijn van een goede prijs én de kwaliteit van vakmensen?

Wij hebben het offerte aanvragen makkelijk voor je gemaakt!
Klik hier en ontvang tot wel 6 offertes in je mailbox

Video asbest herkennen

7. Heb je een asbestdak? De overheid komt met een verbod in 2024

De overheid werkt aan een regeling om asbestdaken te gaan verbieden met ingang van het jaar 2024. Het gezondheidsrisico bij asbestdaken is groot, omdat de daken door weer en wind beschadigd kunnen raken. Ze slijten dus vanzelf en daardoor komen er gemakkelijk asbestvezels vrij komen.

Check hier of je in aanmerking komt voor de subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken: //www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken

 

 

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.