Kosten asbest in de muur

Kosten asbest in de muurAsbest kan op verschillende plaatsen in huis voorkomen. Het bekendst zijn uiteraard de golfplaten die zijn gemaakt van asbest, maar wist je ook dat asbest kan voorkomen in de muren van je huis? Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van asbest, met name in de spouwmuur er voor kan zorgen dat er vezels worden ingeademd waardoor een structureel gevaar voor de gezondheid ontstaat. Gelukkig bestaan er tal van verschillende mogelijkheden om dit te voorkomen. Tijdig en bovendien op een correcte manier de asbest uit de spouwmuur laten verwijderen zorgt er immers voor dat alle gevaar kan worden geweken. Ben jij dit ook van plan in jouw woning, maar wil je eerst graag te weten komen met welke kosten je op dit vlak rekening dient te houden? Je ontdekt het op deze pagina!

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost asbest in de muur verwijderen?

Wanneer er zich asbest in de spouwmuur van je huis bevindt is het belangrijk om na te gaan om welk soort van asbestmateriaal het precies gaat. Is er bijvoorbeeld sprake van hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest? In ieder geval wordt het aangeraden om een professioneel bedrijf onder de arm te nemen die de asbest kan inventariseren en vervolgens verwijderen. Op deze manier worden de risico’s tot een absoluut minimum beperkt en ben je meteen in regel met alle geldende verplichtingen. Wil jij ook de asbest uit je (spouw)muur laten verwijderen door een echte expert? Dan kan je rekening houden met de koste zoals aangegeven in de onderstaande prijstabel.

Asbest verwijderen Gemiddelde kostprijs
Bij oppervlaktes tot 35 vierkante meter Tussen 825 & 1.025 euro
Bij oppervlaktes tot 40 vierkante meter Tussen 925 & 1.125 euro
Bij oppervlaktes tot 50 vierkante meter Tussen 1.075 & 1.475 euro
Bij oppervlaktes tot 70 vierkante meter Tussen 1.525 & 2.050 euro

De prijsopbouw van asbest in de muur

Een bepaald zicht hebben op de gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest in de muur is één ding, maar waarvoor betaal je nu precies? Om dit te kunnen achterhalen moeten we gaan kijken in de richting van de prijsopbouw. Deze valt eigenlijk zeer eenvoudig te verklaren. De prijsopbouw bestaat uit in totaal drie verschillende onderdelen. We onderscheiden op dit vlak het daadwerkelijk verwijderen van de asbest (70 procent) van de inventarisatie die aan het verwijderen vooraf gaat (23 procent). De overgebleven 7 procent dient te worden betaald voor de voorrijkosten evenals de afvoer van de asbesthoudende materialen.

Keuzes die de kostprijs van asbest in de muur kunnen beïnvloeden

Vooraleer de aanwezige asbest uit je (spouw)muur kan worden verwijderd spreekt het voor zich dat je in eerste instantie met zekerheid moet weten of er wel degelijk asbest aanwezig is en vooral in welke vorm. Omwille van deze reden zal er altijd in eerste instantie een zogenaamde asbestinventarisatie plaatsvinden. Zou je graag een exact beeld willen hebben van de kosten die in rekening worden gebracht voor het verwijderen van asbest uit de muren? In dat geval is het altijd een goed idee om rekening te houden met onderstaande factoren.

Keuze 1: Welke asbestinventarisatie moet er gebeuren?

Indien er sprake is van asbest in de muur is het altijd noodzakelijk om een doorgedreven onderzoek te doen. Een asbestinventarisatie type A of type B is dan ook altijd vereist wanneer je een vergunning om te slopen of te verbouwen wil ontvangen. In principe wordt er altijd gestart met een type A asbestinventarisatie. Pas wanneer tijdens het uitvoeren van deze het vermoeden bestaat dat er nog dieper in de constructie van de woning andere asbest is gevestigd wordt er overgegaan tot een type B. Dit komt omdat er bij deze laatste sprake is van zware, destructieve werkzaamheden. Logischerwijs is een type B ook het duurst. Het onderlinge prijsverschil tussen deze twee vormen van asbestinventarisatie kan dan ook zomaar oplopen tot een niet onaanzienlijke 1.000 euro.

Keuze 2: De hoeveelheid aan asbest in de muren

Een tweede factor die een zeer belangrijke invloed heeft op de kostprijs die moet worden betaald voor het verwijderen van asbest uit de muren is de hoeveelheid aan asbesthoudend materiaal welke er in terug te vinden is. Hoe meer asbesthoudend materiaal, des te langer het immers duurt om ze allemaal te verwijderen, maar des te meer er ook moet worden afgevoerd met hogere stortingskosten als gevolg. De hoeveelheid aan asbest in de muren is dan ook zeker en vast een punt om even bij stil te blijven staan.

Interessante bespaartips

Het laten verwijderen van asbest uit de muren of spouwmuur van je huis is werk voor een echte specialist. Dit betekent dat er slechts een handvol bedrijven in jouw omgeving zijn terug te vinden die deze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Voor veel mensen is het laten verwijderen van de asbest in de muren van hun huis een noodzakelijk kwaad. Het is voor deze doelgroep dan ook zeer belangrijk om zoveel mogelijk te kunnen besparen op de kosten van asbest verwijdering. Wij hebben daarom enkele van de meest interessantste bespaartips op een rijtje gezet.

  • Doe een beroep op een expert uit de buurt

Een asbestverwijderingsbedrijf zal altijd bepaalde kosten in rekening brengen om zich te verplaatsen naar jouw woning. Deze kosten noemen we voorrijkosten. Ze kunnen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer bedragen waardoor ze al snel kunnen oplopen. Een expert uit jouw eigen omgeving inschakelen houdt deze kosten altijd onder controle.

  • Voer zelf het asbesthoudend materiaal weg

Eénmaal het asbesthoudend materiaal is verwijderd moet het natuurlijk ook nog worden afgevoerd. Wil je de kostprijs van de werkzaamheden zo beperkt mogelijk houden? Dan is het altijd de moeite waard om dit zelf te doen. Op deze manier moet je alleen maar rekening houden met de stortkosten die door je gemeente in rekening worden gebracht.

  • Combineer werkzaamheden

Wanneer je een oude woning hebt gekocht waarbij er sprake is van asbest in de muren of in de spouwmuur is de kans bestaande dat er ook nog op andere plaatsen in het huis asbest is terug te vinden. Om hier zeker van te zijn is het interessant om een volledige asbestinventarisatie uit te laten voeren. Blijkt dat er inderdaad op meerdere plaatsen asbest is terug te vinden? Laat ze dan allemaal samen verwijderen en bespaar op die manier heel wat op de kosten die in rekening worden gebracht.

Tot 30% besparen op de kosten van asbest in de muur

Hebben bovenstaande bespaartips niet gezorgd voor een voldoende besparing? In dat geval hebben we nog één zeer mooie troef voor jou achter de hand. Je doet er namelijk altijd goed aan om voor het verwijderen van de asbest uit je muren een offerte aan te vragen bij meerdere bedrijven. Door deze verschillende offertes aan te vragen en ze met elkaar te vergelijken zal je uiteindelijk altijd kunnen rekenen op de scherpst mogelijke prijs. In de praktijk is het zo mogelijk om het totale prijskaartje van asbest verwijderen uit de muren van je huis met zo’n slordige 30 procent te verlagen.

Lees ook: spouwmuren isoleren kosten

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.