Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten asbest zelf verwijderen

Niet alle asbest is even gevaarlijk. Soms mag je asbest laten zitten waar het zit. En in bepaalde gevallen mag je het asbest zelf verwijderen.

 

 

 

*Tip: → Asbest verwijderen? Vergelijk eerst. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale specialisten.

In welke gevallen mag je asbest laten zitten?

Asbest hoeft niet altijd te worden verwijderd. Dat geldt overigens alleen voor hechtgebondenasbest. Bij dit soort asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal. Is deze asbest in goede staat en wordt ze niet meer verder bewerkt? In dat geval is er geen gevaar voor het loskomen van de schadelijke vezels.

Bij losgebondenasbest – zoals toegepast in vinylzeil, brandwerende kleding, afdichtingskoord, isolatieplaten en spuitasbest  – zitten de asbestvezels niet vast aan het materiaal, komen zeer eenvoudig vrij en zijn dus zeer schadelijk.

In welke gevallen mag ik asbest zelf verwijderen?

Om asbest te verwijderen heb je toestemming nodig van de gemeente. Ga daarvoor naar www.omgevingsloket.nl om je aan te melden. Mag je van de gemeente zelf het asbest uit je huis of schuur verwijderen? Zorg dan dat je je goed voorbereid, draag beschermende kleding en pak het materiaal goed in.

Informeer bij de gemeente of zij gratis beschermende kleding aanbieden en plastic om het asbest in te verpakken. Bedenk dat verkeerd verwijderen gevaarlijker dan laten zitten.

Twijfel je (nog) over zelf verwijderen?
Vraag dan in ieder geval offertes op om de juiste afweging te kunnen maken.

Waarom is asbest eigenlijk zo gevaarlijk?

Asbest is schadelijk wanneer je de microscopische vezels inademt. Als je over een langere periode blootgesteld wordt aan asbestvezels, kan dat leiden tot chronische ziekten zoals asbestose, longkanker en mesothelioom. Vaak met dodelijke afloop. Daarom is sinds 1 juli 1993 het gebruik van asbest verboden.

Echter: vóór die tijd is asbest heel veel toegepast in woningen en gebouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van asbestcement voor dakbedekking, spuitasbest, in vinylvloertegels, als isolatiemateriaal rond leidingen en brandwerend materiaal rondom cv-ketels.

Het risico op kanker hangt af van de totale hoeveelheid asbest die je tijdens je leven inademt. De Gezondheidsraad schatte in 2010 dat in Nederland jaarlijks zo’n 1.300 mensen aan een ziekte door asbest overlijden. Voor de meeste mensen is het risico gelukkig heel klein. Maar toch is het verstandig om voorzichtig te zijn met asbest en jezelf en anderen niet onnodig aan asbest bloot te stellen. Vandaar ook de strenge regels rondom het verwijderen ervan uit de (woon)omgeving.

Mag je jouw asbest zelf verwijderen?

Maar wil je het misschien toch door vakmensen/specialisten laten doen?

Vraag voor de zekerheid hier offertes aan: het is vrijblijvend én gratis

Waar breng je het asbest naartoe?

Als je zelf je asbest mag verwijderen, moet je het vervolgens ook zelf (laten) afvoeren.  Asbesthoudend materiaal mag niet zomaar naar de gewone stortplaats, dus check van tevoren goed bij de gemeente wat de precieze regels zijn. Veel gemeenten brengen voor het storten van asbesthoudende materialen een zekere kostprijs in rekening. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor het storten tot 100 kilogram.

Storten van asbesthoudende materialen Gemiddelde kostprijs
Goedkope gemeente tot 100 kilogram Gemiddeld zo’n 20 euro
Gemiddelde gemeente tot 100 kilogram Gemiddeld zo’n 25 euro
Dure gemeente tot 100 kilogram Gemiddeld zo’n 30 euro

De kosten van zelf asbest verwijderen

Als je zelf het asbest mag verwijderen en dat ook doet, bespaar je natuurlijk enorm op arbeidskosten. Wat overblijft zijn de kosten voor het afvoeren van het asbesthoudend materiaal en de stortingskosten die de gemeente je in rekening brengt.

Houd er rekening mee dat als er veel asbesthoudend materiaal in je huis blijkt te zitten, de kosten voor afvoer en storting flink kunnen oplopen. Maak vooraf een schatting van het aantal kilo’s, zodat je de kosten goed kunt inschatten.

Extra – Bespaartips:

1. Vraag een vriend of familielid met passend vervoer

Je hoeft niet altijd een vrachtwagen of een aanhangwagen te huren voor het afvoeren van asbesthoudend materiaal dat is afgebroken. Vraag eens rond in je familie- en kennissenkring of zij je  – met of zonder tegenprestatie! – kunnen helpen met vervoer. Op die manier kun je al snel enkele honderden euro’s besparen.

2. Stort zoveel mogelijk asbesthoudend materiaal in één keer

De meeste gemeenten rekenen één vaste prijs voor elke hoeveelheid tót 100 kilogram. Kijk dus goed of je onder dat gewicht denkt te blijven. Is dat het geval, probeer dan al het asbesthoudende materiaal in één keer weg te brengen.

3. Kies voor een bedrijf uit de buurt

Breng je het asbesthoudend materiaal niet zelf weg en laat je dit door een professioneel bedrijf doen? Houdt in dat geval rekening met voorrijkosten van tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer. Kies dus voor een lokaal bedrijf, zodat de voorrijkosten zo laag mogelijk blijven.

4. Vraag offertes aan voor het afvoeren

Ook voor het afvoeren van asbest kun je offerte aanvragen. Klik hier.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

→  690+ Google-reviews

Laatste nieuws

6x Tips asbest laten verwijderen

Als jij asbest hebt aangetroffen op jouw erf en je hebt een

Kan je besparen op het verwijderen van asbest?

Asbest verwijderen is niet iets wat zomaar wordt gedaan. Het gaat namelijk

Vertraging verwijdering asbestdaken verklaren

Wat vroeger gebruikt werd als een perfecte grondstof om mee te bouwen,