Kosten asbest zelf verwijderen

Kosten asbest zelf verwijderenHet laten verwijderen van asbesthoudende materialen kan gepaard gaan met een behoorlijk hoog kostenplaatje waar je mogelijks in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden. In principe hoeft dit (in bepaalde omstandigheden althans) nog niet zo’n groot probleem te zijn. Je kan er namelijk ook voor kiezen om het verwijderen van de asbest niet uit te besteden, maar wel zelf te doen. Dit kan echter niet altijd. Om te achterhalen wanneer je deze mogelijkheid hebt en met welke kosten je zelfs dan alsnog rekening moet houden lees je het best even de informatie door op deze pagina.

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost asbest zelf verwijderen?

Bovenstaande vraag lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, want indien je zelf het asbest verwijdert moet je toch alleen maar tijd en geen geld investeren? Dat is niet helemaal waar. Het verwijderen van de asbest is namelijk één ding, maar wat doe je achteraf met het asbesthoudend materiaal? Je dient deze uiteraard naar een bepaalde stortplaats te vervoeren, maar daarvoor heb je geschikt transport nodig. Heb je deze voor handen? Dan moet er alsnog rekening mee worden gehouden dat er heel wat gemeenten zijn die voor het storten van asbesthoudende materialen een zekere kostprijs aanrekenen. Hoeveel deze kosten precies kunnen bedragen wordt duidelijk gemaakt door de onderstaande prijstabel.

Storten van asbesthoudende materialen Gemiddelde kostprijs
Goedkope gemeente tot 100 kilogram Gemiddeld zo’n 20 euro
Gemiddelde gemeente tot 100 kilogram Gemiddeld zo’n 25 euro
Dure gemeente tot 100 kilogram Gemiddeld zo’n 30 euro

Met welke prijzen je voor jouw gemeente rekening dient te houden valt niet zomaar aan te geven. Het is daarom altijd het interessantst om dit eerst even uit te zoeken. Zo ben je er zeker van dat je ook wat dit betreft niet voor vervelende verrassingen zal komen te staan.

Hou er bovendien ook rekening mee dat je niet zomaar in alle situaties zelf asbesthoudende materialen uit je woning mag verwijderen. Dit mag immers alleen maar wanneer de totale oppervlakte van de materialen beperkter is dan 35 vierkante meter. Bovendien mag uitsluitend hechtgebonden asbest door een niet erkend bedrijf worden verwijderd.

De prijsopbouw van asbest zelf verwijderen

Omdat er geen sprake is van arbeidskosten bestaat de prijsopbouw in deze situatie eigenlijk slechts uit twee onderdelen. In eerste instantie zijn er dan ook de kosten voor het afvoeren van het asbesthoudend materiaal en vervolgens de zogenaamde stortingskosten waar je rekening mee dient te houden. De kosten voor het afvoeren van de materialen kunnen we beramen op zo’n 80 procent van de totale prijs. De resterende 20 procent is dan voorbehouden voor het storten en dient te worden betaald aan de gemeente.

Keuzes die de kostprijs van asbest zelf verwijderen kunnen beïnvloeden

Ondanks het feit dat er bij het zelf verwijderen van asbesthoudende materialen geen arbeidskosten dienen te worden betaald is het zoals je reeds hebt kunnen lezen niet zo dat er helemaal geen kosten worden aangerekend. Om er zeker van te zijn dat de totale kostprijs zo laag mogelijk wordt gehouden (daarvoor doe je het verwijderen van de asbest in eerste instantie immers zelf) is het belangrijk om aandachtig te zijn voor de onderstaande factoren:

Keuze 1: De hoeveelheid asbesthoudende materialen

Des te meer asbesthoudende materialen er in je huis zijn terug te vinden, des te meer er uiteraard moeten worden afgevoerd. Dit zorgt er niet alleen voor dat de transportkosten de hoogte in kunnen schieten, daarnaast zullen grotere hoeveelheden ook zo hun invloed hebben op de stortingskosten die je moet betalen. Dit is uiteraard niet iets waar je veel aan kan doen, maar het is wel een punt om rekening mee te houden.

Keuze 2: De stortingskosten van de gemeente

De tweede factor (want ook deze is niet echt een keuze) zijn de stortingskosten die voor het asbesthoudend materiaal in rekening worden gebracht. Ook hier kan je in principe niet zoveel aan doen, maar dat neemt niet weg dat de verschillen tussen de diverse gemeenten in Nederland meer dan aanzienlijk zijn. Sterker nog, verschillende gemeenten brengen voor het storten van asbesthoudend materiaal geen kosten in rekening terwijl een andere een bedrag tot wel 30 euro of meer per 100 kilogram kan vragen.

Interessante bespaartips

Door zelf de asbest te verwijderen uit je huis kan je reeds een behoorlijk deel op de normale kosten besparen. Dit neemt niet weg dat er nog altijd een bepaald prijskaartje is waar je rekening mee zal moeten houden. Door stil te blijven staan bij de onderstaande bespaartips is het gelukkig wel mogelijk om deze tot een absoluut minimum te beperken.

  • Vraag een vriend of familielid met passend vervoer

Je hoeft niet altijd een vrachtwagen of een aanhangwagen te huren voor het afvoeren van asbesthoudend materiaal dat is afgebroken. Je kan wat dit betreft altijd eens te raden gaan bij vrienden of familieleden of zij mogelijks over geen geschikt transport beschikken. Is dat het geval? Dan kan je hierdoor al snel enkele honderden euro’s besparen.

  • Stort zoveel mogelijk asbesthoudend materiaal in één keer

Ondanks het feit dat de kostprijs voor het storten van asbesthoudende materialen sterk afhankelijk kan zijn van de gemeente in kwestie wordt er wel veelal een vaste prijs aangerekend tot een capaciteit van 100 kilogram. Wil je dus met andere woorden de kosten voor het storten zo beperkt mogelijk kunnen houden? Dan is het altijd interessant om zoveel mogelijk asbesthoudende materialen in één keer weg te brengen.

  • Kies voor een bedrijf uit de buurt

Heb je geen vriend of familielid die beschikt over geschikt vervoer voor het wegbrengen van je asbesthoudend materiaal en ben je dus aangewezen op een professioneel bedrijf om dit voor je te realiseren? In dat geval is het altijd interessant om te kiezen voor een bedrijf uit jouw eigen omgeving. Zo kan je alvast behoorlijk wat besparen op de voorrijkosten die toch tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer bedragen.

Bespaar tot 30% op de kosten van asbest zelf verwijderen

Zoals eerder op deze pagina reeds duidelijk gemaakt dien je ook bij zelf asbest verwijderen nog steeds rekening te houden met een aantal kosten. Het gaat hierbij vooral om het inhuren van een professioneel bedrijf voor het afvoeren van het asbesthoudend materiaal en / of de stortingskosten die door de gemeente in rekening worden gebracht. Aan dit laatste kan je niet zoveel doen, maar dat geldt wel voor de kosten voor het bedrijf dat de asbesthoudende materialen moet afvoeren. Door een offerte op te vragen bij meerdere partijen wordt het dan ook meteen duidelijk welke van deze verschillende bedrijven je de best mogelijke prijs kan bieden. Zo kan je alsnog een zeer mooie (extra) besparing verwezenlijken.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.