Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

zijn asbestkosten fiscaal aftrekbaarAsbestkosten zijn meestal een onverwachte kostenpost. Omdat de overheid in het kader van de volksgezondheid gebaat is bij zoveel mogelijk asbestverwijdering, zijn er verschillende financiële regelingen in het leven geroepen.

De Belastingdienst biedt twee soorten aftrekposten en daarnaast een speciale afschrijvingsregeling. Let op: deze gelden alléén voor bedrijven! Het meeste voordeel is te behalen als je als bedrijf het verwijderen van de asbest(daken) combineert met het plaatsen van (daken met) zonnepanelen. We hebben het dan over stallen (agrarische bedrijven), loodsen, schuren of kantoorgebouwen.

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Voor particulieren zijn asbest-saneringskosten helaas niet aftrekbaar. Wil je weten of je naast onderstaande belastingvoordelen ook nog subsidie kunt aanvragen? Lees dan hier verder.

Drie soorten belastingvoordeel

-1. Milieu Investeringsaftrek (MIA)

De MIA is een extra aftrekpost, die boekhoudkundig zorgt voor een lagere fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Met MIA kun je 27% van de kosten voor het vervangen van asbestdaken, -gevels en –dakgoten afschrijven van je fiscale winst. Dit is bovenop je normale afschrijvingen.

-2. Energie Investeringsaftrek (EIA)

Net als de MIA is ook de EIA is een extra aftrekpost, alleen is deze gericht op de aanschaf en montage van zonnepanelen. Om zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken, biedt de EIA een aftrek van maar liefst 41,5% van de kosten.

-3. Vrije Afschrijving Milieu investeringen (Vamil)

Vamil is een speciale afschrijvingsregeling die je de mogelijkheid biedt om 75% van de investeringskosten af te schrijven in een jaar waarin het jou het beste uitkomt. Deze regeling geldt alleen voor het vervangen van asbestdaken en/of de aanschaf van zonnepanelen. Als je genoeg reserves hebt, kun je kiezen voor alles afschrijven in het jaar van aanschaf. Maar denk je in het volgend jaar meer winst te maken, dan kun je ook voor dat jaar kiezen. Voor de resterende 25% van de investeringskosten gelden de gewone afschrijvingsregels.

Gemiddeld 14% van de investeringskosten retour

Hoeveel euro’s je precies bespaart met deze aftrekposten van de Belastingdienst hangt natuurlijk af van je financiële situatie. Je boekhouder kan dit voor je uitrekenen. Gemiddeld kun je rond de 14% van de investeringskosten terugkrijgen via de belasting.

Onderstaande tabel van de Belastingdienst is gemaakt op basis van de eisen zoals geformuleerd op de Milieulijst 2013 (codes A 9309 en C 9308) en de Energielijst (code 251102). Bron: Belastingdienst.

EIA MIA Vamil
Volledige naam Energie-investeringsaftrek Milieu-investeringsaftrek Vrije Afschrijving Milieu-investeringen
Fiscaal voordeel 41,5% van de investeringskosten (extra) afschrijven van de fiscale winst 27% van de investeringskosten (extra) afschrijven van de fiscale winst 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven
Asbest  (code A 9309 van de Milieulijst 2013)
Wat komt in aanmerking het verwijderen van asbesthoudende daken, gevels en dakgoten en het aanschaffen en monteren van nieuwe dakplaten, dakgoten en gevels
Wat komt niet in aanmerking de kosten voor het afvoeren en storten van de asbesthoudende dakplaten komen niet in aanmerking; daarnaast komt asbestsanering in woningen niet in aanmerking
Maximumbedrag wat in aanmerking komt € 40 per m2 dakoppervlak, € 40 per strekkende meter dakgoot en € 20 per vierkante meter netto geveloppervlak
Zonnepanelen (code C 9308 van de Milieulijst 2013 en code 251102 van de Energielijst 2013)
Wat komt in aanmerking Zonnepanelen met een gezamenlijk piekvermogen van ten minste 90 Watt het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen op een locatie waar tegelijk asbesthoudende daken worden vervangen
Wat komt niet in aanmerking het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen indien asbestsanering al in een eerder stadium heeft plaatsgevonden
Maximumbedrag wat in aanmerking komt geen geen

Wat zijn de kosten van asbestsanering?

Vooraleer we dieper ingaan op de mate waarin er een fiscaal voordeel kan worden verkregen voor het laten verwijderen van asbest uit je woning is het belangrijk om even te kijken naar de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. De exacte kostprijs valt niet zomaar aan te geven, simpelweg omdat ze sterk afhankelijk zijn van de situatie in kwestie. Hoeveel vierkante meter aan asbest dient er bijvoorbeeld te worden verwijderd, gaat het om asbest in de muren of in het dak en ga zo maar door. Al deze verschillende zaken zullen uiteindelijk bepalen met welk bedrag je rekening dient te houden. Dit neemt uiteraard niet weg dat we je wel een indicatie kunnen geven van de kosten. Deze hebben we even voor jou uiteen gezet door middel van de onderstaande twee prijstabellen.

Asbest verwijderen uit ruimtes Gemiddelde kostprijs
Tot 35 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.075 euro
Tot 40 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.175 euro
Tot 50 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.475 euro
Tot 70 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.725 euro

 

Asbesthoudende golfplaten verwijderen Gemiddelde kostprijs
Tussen 1 & 10 vierkante meter Gemiddeld zo’n 690 euro
Tussen 11 & 20 vierkante meter Gemiddeld zo’n 810 euro
Tussen 21 & 30 vierkante meter Gemiddeld zo’n 860 euro
Tussen 31 & 50 vierkante meter Gemiddeld zo’n 935 euro

Bovenstaande kosten zijn niet onoverbrugbaar, maar het is uiteraard wel een extra prijskaartje waar je bij stil moet blijven staan. Veel mensen proberen deze kosten op te vangen door zelf hun asbesthoudende materialen te verwijderen. Dit kan, op voorwaarde dat de totale oppervlakte niet meer dan 35 vierkante meter in beslag neemt en het gaat om hechtgebonden asbest, maar zelfs dan zijn er nog verschillende kosten waar je niet omheen kan. Wat bijvoorbeeld te denken van het afvoeren van de materialen naar de stortingsplaats? En dan hebben we het nog niet gehad over de stortingskosten zelf. Deze laatste zijn overigens afhankelijk van de gemeente waarin de storting plaatsvindt. Sommige gemeenten brengen immers geen stortingskosten in rekening terwijl deze bij anderen kunnen oplopen tot wel 30 euro voor een zak tot 100 kilogram.

Stimulans door zeer interessante fiscale maatregelen

De Nederlandse overheid heeft beslist dat alle asbesthoudende daken voor 1 januari 2024 vervangen moeten zijn. Deze beslissing bracht de nodige kopzorgen met zich mee voor bedrijven met grote panden. Zij zien immers een enorme investering in de planning verschijnen waar ze misschien wel helemaal geen rekening mee hebben gehouden. Toch moet het gezegd dat de fiscale maatregelen die voor bedrijven zijn genomen in het hele asbest verhaal zeer interessant zijn. Door optimaal gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden die voor handen zijn wordt niet alleen de waarde van het bedrijfspand in kwestie verhoogd, daarnaast kan er ook nog eens een zeer mooie meerwaarde in de belastingaangifte worden gecreëerd.

Lees ook: tips schuifpui 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De 6 beste bespaartips voor asbestverwijdering in 2021

Asbest in en om je huis kan levensgevaarlijk zijn. In bepaalde gevallen

5x Valkuilen + veel gemaakte fouten asbest

Als jij asbest aantreft in jouw woning, dan ben je wettelijk verplicht

Wat gebeurt er als je asbest in je bedrijfspand hebt?

  Je hoort het vaker op het nieuws dat een heel bedrijfspand