Kosten asbest fiscaal aftrekbaar?

Kosten asbest fiscaal aftrekbaarTegenwoordig kiezen steeds meer mensen er voor om geen nieuwbouw te kopen, maar wel een ouder pand. Deze kunnen ze vervolgens op hun eigen tempo renoveren waardoor het geheel financieel behoorlijk wat aantrekkelijker wordt. Wanneer je een woning aankoopt die is gebouwd voor het jaar 1993 dient er evenwel rekening mee te worden gehouden dat deze mogelijks beschikt over asbesthoudende materialen. Het laten verwijderen van deze materialen is een vereiste en is in bepaalde gevallen zelfs verplicht. Het spreekt evenwel voor zich dat deze werkzaamheden bepaalde kosten met zich meebrengen waar je mogelijks in eerste instantie geen rekening mee had gehouden. Een deel van deze kosten kan je tegenwoordig opvangen door een subsidie aan te vragen, maar kunnen ze ook fiscaal in mindering worden gebracht? Een antwoord op deze voor velen ongetwijfeld belangrijke vraag geven we je graag op deze pagina!

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost asbest verwijderen?

Vooraleer we dieper ingaan op de mate waarin er een fiscaal voordeel kan worden verkregen voor het laten verwijderen van asbest uit je woning is het belangrijk om even te kijken naar de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. De exacte kostprijs valt niet zomaar aan te geven, simpelweg omdat ze sterk afhankelijk zijn van de situatie in kwestie. Hoeveel vierkante meter aan asbest dient er bijvoorbeeld te worden verwijderd, gaat het om asbest in de muren of in het dak en ga zo maar door. Al deze verschillende zaken zullen uiteindelijk bepalen met welk bedrag je rekening dient te houden. Dit neemt uiteraard niet weg dat we je wel een indicatie kunnen geven van de kosten. Deze hebben we even voor jou uiteen gezet door middel van de onderstaande twee prijstabellen.

Asbest verwijderen uit ruimtes Gemiddelde kostprijs
Tot 35 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.075 euro
Tot 40 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.175 euro
Tot 50 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.475 euro
Tot 70 vierkante meter Gemiddeld zo’n 1.725 euro

 

Asbesthoudende golfplaten verwijderen Gemiddelde kostprijs
Tussen 1 & 10 vierkante meter Gemiddeld zo’n 690 euro
Tussen 11 & 20 vierkante meter Gemiddeld zo’n 810 euro
Tussen 21 & 30 vierkante meter Gemiddeld zo’n 860 euro
Tussen 31 & 50 vierkante meter Gemiddeld zo’n 935 euro

Bovenstaande kosten zijn niet onoverbrugbaar, maar het is uiteraard wel een extra prijskaartje waar je bij stil moet blijven staan. Veel mensen proberen deze kosten op te vangen door zelf hun asbesthoudende materialen te verwijderen. Dit kan, op voorwaarde dat de totale oppervlakte niet meer dan 35 vierkante meter in beslag neemt en het gaat om hechtgebonden asbest, maar zelfs dan zijn er nog verschillende kosten waar je niet omheen kan. Wat bijvoorbeeld te denken van het afvoeren van de materialen naar de stortingsplaats? En dan hebben we het nog niet gehad over de stortingskosten zelf. Deze laatste zijn overigens afhankelijk van de gemeente waarin de storting plaatsvindt. Sommige gemeenten brengen immers geen stortingskosten in rekening terwijl deze bij anderen kunnen oplopen tot wel 30 euro voor een zak tot 100 kilogram.

Kosten voor asbest verwijderen fiscaal inbrengen voor particulieren

Gedurende een zeer lange tijd was het voor particulieren niet mogelijk om de kosten voor asbest verwijderen ook maar enigszins gecompenseerd te zien worden. Dat veranderde met de beslissing van de Nederlandse overheid om de aanwezigheid van asbestdaken met ingang van 1 januari 2024 te verbieden. Het gevolg van deze beslissing was namelijk dat er niet alleen een subsidie voor handen was voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Hiermee is het in de theorie mogelijk om tot 20 procent van de kostprijs per vierkante meter terug te krijgen. In de praktijk zorgt de verplichte asbestinventarisatie er evenwel voor dat er heel wat minder fraaie cijfers verschijnen. Asbest verwijderen voor particulieren is en blijft immers vrij duur.

Bovendien is het niet zo dat particulieren voor het laten verwijderen van asbest kunnen rekenen op een zeker fiscaal voordeel. Dit betekent dat de kosten die hiervoor gemaakt dienen te worden niet (deels) kunnen worden gerecupereerd in de persoonlijk belastingaangifte. Wel zorgt het laten verwijderen van asbesthoudende materialen uit je woning er uiteraard voor dat de marktwaarde van je huis structureel wordt verhoogd en dat kan naar de toekomst toe alleen maar interessant zijn.

Kosten asbest fiscaal aftrekbaar voor bedrijven

Bovenstaande geeft reeds een goed beeld van de mogelijkheden (of beter gezegd het gebrek daaraan) waar particulieren op fiscaal vlak voor wat asbest verwijderen betreft over beschikken. Wat echter met bedrijven? Voor bedrijven geldt bijvoorbeeld reeds heel wat langer een subsidie, maar kunnen ze de kosten ook fiscaal aftrekken? Zeker en vast.

De Nederlandse staatssecretaris van Financiën heeft de goedkeuring gegeven om kosten ter vervanging van asbesthoudende daken in te brengen als investeringskosten. Dit zorgt er voor dat de ondernemer in kwestie kan rekenen op een zogenaamde investeringsaftrek. Deze kan in de praktijk oplopen tot een niet onaanzienlijke 28 procent van het totale bedrag dat moet worden geïnvesteerd. Bovendien wordt de verbetering van asbesthoudende daken opgenomen in de Milieulijst 2015. Dit zorgt er voor dat men ook nog eens in aanmerking komt voor een milieu-investeringsaftrek. Deze geeft recht op zomaar even 36 procent van de totale kostprijs van de investering.

Wanneer er niet alleen voor wordt gekozen om een asbestdak aan te pakken, maar er ook meteen een plaatsing van zonnepanelen plaatsvindt wordt dit geheel nog wat aantrekkelijker gemaakt. In totaliteit kan er dan immers een totale aftrek op de winst plaatsvinden van zo’n 41,5 procent. Middels de VAMIL regeling is het bovendien voor een ondernemer mogelijk om 75 procent van de investeringskosten op een zelf gekozen ogenblik af te schrijven.

Stimulans door zeer interessante fiscale maatregelen

De Nederlandse overheid heeft beslist dat alle asbesthoudende daken voor 1 januari 2024 vervangen moeten zijn. Deze beslissing bracht de nodige kopzorgen met zich mee voor bedrijven met grote panden. Zij zien immers een enorme investering in de planning verschijnen waar ze misschien wel helemaal geen rekening mee hebben gehouden. Toch moet het gezegd dat de fiscale maatregelen die voor bedrijven zijn genomen in het hele asbest verhaal zeer interessant zijn. Door optimaal gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden die voor handen zijn wordt niet alleen de waarde van het bedrijfspand in kwestie verhoogd, daarnaast kan er ook nog eens een zeer mooie meerwaarde in de belastingaangifte worden gecreëerd.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.