Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

 

Je hoort het vaker op het nieuws dat een heel bedrijfspand is afgezet, omdat er asbest in het gebouw is gedetecteerd. Asbest kun je niet zien met het blote oog en dat maakt het gevaarlijk, want detecteer je het niet op tijd en adem je het langdurig in, dan is het gevaarlijk voor je gezondheid. Bedrijven kunnen ook gevestigd zijn in asbesthoudende panden. Dit is vooral het geval, wanneer het pand gebouwd is in de periode tot 1990. Voor 1990 was het immers nog niet verboden om met asbesthoudende bouwmaterialen te werken.

Wat is asbest?

De stof asbest bestaat uit zes mineralen, die weer uit kleine vezels bestaan. Vroeger werd asbest verwerkt in verscheidene bouwmaterialen, zoals golfplaten, lijm, cement of kunststof. Hechtgebonden asbest vormt ook geen gevaar voor je gezondheid. Asbest wordt pas gevaarlijk, wanneer de mineralen loskomen en ze door middel van inademing in je luchtwegen terechtkomen. Asbest komt alleen vrij, wanneer het asbesthoudend materiaal aangetast wordt door weersomstandigheden of werkzaamheden. Door het langdurig inademen van asbest, kunnen longaandoeningen optreden.

Asbest in de bouw

Asbest werd tot de jaren negentig van de vorige eeuw vaker gebruikt in bouwmaterialen, omdat de stof slecht brandt en wat dat betreft een veilig materiaal was om mee te bouwen. Wanneer asbest hechtgebonden is, zoals bij een golfplaat, dan is het niet schadelijk, maar het is wel raadzaam om dit materiaal te verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf voordat er een kans ontstaat dat het asbest door werkzaamheden of andere omstandigheden vrijkomt. Als je asbest hebt aangetroffen in je bedrijfspand welke stappen kun je dan het beste nemen?

Wie is de eigenaar?

Wanneer jouw bedrijf een pand huurt, dan moet je asbest melden aan de eigenaar. De eigenaar van het bedrijfspand is verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Ben je zelf eigenaar van het pand, dan moet je eerst een professioneel asbestsaneringsbedrijf inhuren die een inventarisatie komt maken van het aanwezige asbest. Gaat het om meer dan 35 vierkante meter, dan zal dit bedrijf het asbest ook moeten verwijderen. Bij een kleiner oppervlakte kun je het asbest ook zelf verwijderen. In beide gevallen moet er echter een melding gemaakt worden bij de gemeente.

Asbest zelf verwijderen

Wanneer je het asbest zelf gaat verwijderen, dan moet je je houden aan een aantal regels. Zoals al aangegeven mag de asbest oppervlakte niet groter zijn dan 35 vierkante meter en moet er een sloopmelding gemaakt worden bij de gemeente vijf dagen voordat je begint met de werkzaamheden. Verder moet je de asbestplaten absoluut intact houden tijdens het verwijderen, zodat geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het beste kun je te allen tijde beschermende asbestpakken dragen. De asbest doe je in speciale asbest vuilniszakken, waar een asbest markering op zit en waar geen ander afval in mag zitten. Deze zakken mag je niet zomaar aan de RD4 meegeven, maar moet je afgeven op een speciaal punt.

Asbest als bedrijf zelf verwijderen?

Over het algemeen geldt echter dat bedrijven de asbestverwijdering niet zelf onder handen mogen nemen, omdat een werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers. Het ingehuurde saneringsbedrijf taxeert eerst het asbest en bepaalt of deze direct verwijderd moet worden of dat het afschermen of fixeren ervan voldoende is. Wanneer dit laatste gebeurt, wordt dit beschreven in het asbestbeheerplan. Hierdoor is het bij latere werkzaamheden aan het bedrijfspand bekend welke plekken asbest bevatten.

Asbest laten verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf

De veiligste optie is echter om een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Deze heb je sowieso nodig voor de taxatie van het asbest en kun je ook nog inhuren voor een taxatie naderhand om te kijken of alle asbest verwijderd is. De werkzaamheden betreffende het verwijderen van het asbest kun je dientengevolge ook beter laten uitvoeren door hetzelfde bedrijf. Zij hebben de ervaring hoe ze asbest veilig kunnen verwijderen en verwerken, waarbij alles voor je geregeld wordt. Via Stichting Ascert kun je eenvoudig een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf bij je in de buurt vinden. Tevens kun je per gemeente kijken of je subsidie krijgt voor het laten verwijderen van asbest.

Wat kost asbestverwijdering door een asbestsaneringsbedrijf?

Wanneer er asbest in je bedrijfspand geconstateerd is, moet dit zoals al eerder aangegeven, door een professioneel asbestsaneringsbedrijf verwijderd worden. Asbest laten verwijderen voor een ruimte van 35 vierkante meter kost al gauw €1050. Zie tabel 1 voor de prijzen van asbestverwijdering in ruimtes van verschillende groottes.

Tabel 1. De prijzen van asbestverwijdering per vierkante meter

De grootte van de ruimte in vierkante meters Kosten van de asbestverwijdering
35 €1050
40 €1150
50 €1450
70 €1700

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Veel asbestkanker in provincie Zeeland; hoe kan dit?

Asbestkanker wordt ook wel mesothelioom genoemd en het is een kwaadaardige tumor

Vertraging verwijdering asbestdaken verklaren

Wat vroeger gebruikt werd als een perfecte grondstof om mee te bouwen,

Kan je besparen op het verwijderen van asbest?

Asbest verwijderen is niet iets wat zomaar wordt gedaan. Het gaat namelijk