Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Asbest verwijderen is niet iets wat zomaar wordt gedaan. Het gaat namelijk om een zeer gevaarlijke stof die allerlei nare chronische asbestziektes als gevolg kan hebben als de asbestvezels worden geïnhaleerd. Omdat het gaat om een specialistische klus kunnen de kosten flink oplopen. Maar in hoeverre is het mogelijk om momenteel anno 2020 te besparen op het verwijderen van asbest? Je leest het allemaal hieronder.

Wat is asbest

Asbest kan worden omschreven als kleine mineralen die uit hele fijne vezels zijn samengesteld. Indien deze vezels loskomen kan dit zeer schadelijk zijn voor het menselijk lichaam, zeker bij langdurige blootstelling. Indien je wordt blootgesteld aan asbestvezels dan kan dit leiden tot allerlei chronische ziekten. Denk zo aan asbestose, mesothelioom en zelfs longkanker. Deze stof is zeer schadelijk en het gebruik is zelfs verboden in Nederland. Asbest is voornamelijk te vinden in oudere huizen die vóór 1993 zijn gebouwd.

Soorten asbest

Er zijn 2 soorten asbest, namelijk hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest is het niet noodzakelijk om direct over te gaan tot verwijdering. Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels niet aan het materiaal vast waardoor ze dus snel los kunnen komen en direct verwijderd moet worden.

Kan je zelf asbest verwijderen?

Asbest komt voor wanneer materialen zoals golfplaten, daken en dakleien niet zo goed met de buitenlucht getijen waardoor asbest vrij kan komen, zelfs op plaatsen waarvan dat niet wordt verwacht. Denk zo aan bijvoorbeeld je plafond of je vensterbank. Aangezien asbestvezels levensgevaarlijk zijn is het van groot belang om deze te verwijderen. Volgens de Nederlandse overheid dien je over enige tijd verplicht je asbest te verwijderen om zo het milieu te beschermen. Asbestvezels zijn zeer dun en kunnen gemakkelijk vrijkomen als je zelf te werk gaat. Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn en op langere termijn lijden tot verschrikkelijke asbestziektes. Zelf je asbest verwijderen is dus een zeer gevaarlijke klus die je niet dient te onderschatten. Beschik je zelf niet over de nodige ervaring, kennis en apparatuur? Schakel dan een specialist in.

Asbestverwijdering in 2020

Ook de asbestsaneringsbranche is flink geraakt door de Corona crisis die op wereldwijd niveau heeft gezorgd voor flink wat paniek en onduidelijkheid. Asbestverwijdering en het coronavirus hebben één ding met elkaar gemeen: je dient je te beschermen voor deeltjes die in de lucht worden verspreid waardoor het dragen van een mondkapje niet nieuw is voor vakmannen in de asbestsaneringsbranche. Daarnaast is er al voldoende ervaring met het bouwen van afgesloten quarantaine-ruimtes, het reinigen en decontamineren van de lucht of het werken met beschermende middelen.

Besparen op asbestverwijdering

De kosten voor asbestsanering kunnen flink oplopen, afhankelijk van verschillende factoren. Zo is bijvoorbeeld de grootte van het vloeroppervlak van groot belang. Het is natuurlijk altijd ideaal als besparen op de kosten mogelijk is. Besparen op asbestverwijdering kan op de volgende manieren:

Zelf het asbest verwijderen

In bepaalde gevallen is het toegestaan om zelf je asbest dak te saneren indien je beschikt over de juiste mate van kennis en ervaring. Is het asbest op je dak losgebonden? Dan is het verplicht om het asbest te verwijderen. Doe je dit zelf, dan bespaar je op een groot deel van de kosten.

Voer zelf het asbesthoudend materiaal af

Door zelf het asbesthoudend materiaal af te voeren bespaar je flink op de kosten voor de sanering. Het verwijderde asbest dient dan wel goed ingepakt te worden. Hou wel rekening met de voorwaarden, aangezien je soms een vergunning nodig hebt hiervoor. Kies je om het asbest te laten ophalen? Dan betaal je gemiddeld €125 exclusief kilometerkosten.

Vergelijk eerst offertes

Vraag eerst meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven zodat je een vergelijking kunt maken en de voordeligste offerte kunt selecteren.

Huur een lokaal bedrijf in

Schakel een bedrijf in die lokaal gevestigd is. Een bedrijf die van ver moet komen gaat hoge kilometerkosten in rekening brengen. Denk aan bedragen zoals 0,50 tot 1 per kilometer. Tevens kan de specialist sneller bij je thuiskomen om het asbest te verwijderen.

Bij een collectief aansluiten

Door jezelf aan te sluiten bij een collectief of door samen met je buren een specialist in te huren om het asbest te laten verwijderen kan je profiteren van aantrekkelijke kortingen zoals kwantumkorting. Hoe meer opdrachten de specialist krijgt om asbestdaken te saneren, des te lager de kosten zullen zijn.

Bij Contactgroep Eigenaren asbestwoningen aansluiten

Ook door jezelf bij de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen aan te sluiten sta je sterker tegenover de overheid. Dit platform brengt verschillende woningeigenaren die allemaal een asbestprobleem hebben samen om informatie met elkaar te delen. Zo bespaar je op de kosten omdat je op de hoogte blijft van de beste deals.

Subsidies voor asbestverwijdering

Momenteel kan je in Nederland geen subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid voor asbestverwijdering. Landelijke subsidies zijn dus niet meer mogelijk, maar je kunt wel bij je lokale gemeente nagaan in hoeverre er subsidies beschikbaar zijn voor het saneren van een asbest dak. Daarnaast kan je binnenkort rekenen op een nieuw fonds die zal worden ingesteld om asbestverwijdering te subsidiëren.

Zonnepanelen aanleggen

Ben je van plan om ook zonnepanelen aan te leggen? Neem dit dan direct mee tijdens het verwijderen van het asbest. Dan wordt er na de asbestverwijdering direct zonnepanelen geplaatst op het dak. Zo bespaar je op de kosten.

Korting op zakelijk asbest verwijderen

Er zijn aantrekkelijke regelingen voor zakelijke klanten die asbest laten verwijderen. Zakelijke klanten kunnen bij verschillende specialisten en bedrijven tot wel 30% korting ontvangen.

Heb je onlangs ontdekt dat er sprake is van asbest in je woning? Dan is het eerst belangrijk om na te gaan om wat voor soort asbest het gaat en in hoeverre het verwijderen hiervan wel noodzakelijk is of niet. Indien het nodig is om het asbest te verwijderen, dan is het belangrijk dat de klus door een ervaren en bekwaam professioneel wordt gedaan aangezien asbest levensgevaarlijk is. Alhoewel de kosten van asbestverwijdering redelijk hoog kunnen zijn, zijn er gelukkig wel voldoende manieren om op deze hoge kosten te kunnen besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Vertraging verwijdering asbestdaken verklaren

Wat vroeger gebruikt werd als een perfecte grondstof om mee te bouwen,

Waarom asbestsanering goedkoper moet

Asbest is een gevaarlijke stof voor de gezondheid van de mens. Asbest

Dakdekkers mogen eerder stoppen met werken

Dat dakdekkers zwaar en risicovol werk verrichten valt niet te ontkennen. Dakdekkers