5x Voordelen – 5x nadelen asbest

Het is misschien een beetje vreemd om over asbest te praten in de vorm van voor- en nadelen. De aanwezigheid van asbest in je woning of ergens anders op je erf is op zich een nadeel. Je hebt de wettelijke verplichting om dit vóór 2024 aanbreekt te verwijderen, anders krijg je een boete met de eis om het direct te doen. Het is daarom beter om de voor- en nadelen van het saneringsproces te bekijken, vanaf het moment dat je vermoed asbest te hebben aangetroffen. En gelukkig is het dan niet allemaal negatief.

De voordelen

Het gehele saneringsproces bestaat eigenlijk uit twee stappen. Allereerst is er de inventarisatie die je moet inplannen waarbij exact bepaald wordt waar het asbest aanwezig is, welk type asbest het betreft en hoeveel asbest het is. Vervolgens kan de sanering worden ingepland en dit wordt gedaan aan de hand van de conclusies in het inventarisatierapport. Hier lees je over de voordelen verbonden aan dit proces.

  • Gemakkelijk: het gehele proces is gemakkelijk en alles zal vanaf het moment dat je de inventarisatie hebt ingepland soepel en duidelijk verlopen.
  • De tijdslimiet: ook al is het altijd beter om direct wat aan je asbest te laten doen, je hebt een tijdslimiet tot en met 2023. Je hebt dus nog zeker 4 jaar om alles in te plannen.
  • Hechtgebonden asbest: is het asbest dat bij jou aangetroffen is hechtgebonden, dan heb je geluk. In kleine kwantiteiten (minder dan 35 vierkante meter) mag je dit zelfs zelf verwijderen zodat je geld kunt besparen. Ook al is hechtgebonden asbest nog steeds asbest, de kans dat het vezels loslaat is veel kleiner, dus de druk om het te laten verwijderen is minder groot.
  • Professioneel: als je het asbest laat verwijderen door een erkend bedrijf, dan weet je zeker dat dit professioneel en veilig gebeurt. Om deze werkzaamheden te mogen uitvoeren moeten de medewerkers namelijk bepaalde certificeringen behalen. Hiervoor moeten ze een cursus doen. Asbest wordt in Nederland dan ook altijd op de juiste en veiligste manier geïnventariseerd en verwijderd.
  • Duidelijk: het wordt erg duidelijk gemaakt door de Overheid en de gemeente wat de regels zijn omtrent dit proces. Je weet op elk moment exact waar je aan toe bent en bij twijfel kun je alle informatie vinden bij je gemeentehuis. Ook als je zelf asbest wilt afvoeren kun je de procedure hiervoor bij je gemeente opvragen.

De nadelen

Zoals gezegd, het feit dat je asbest hebt aangetroffen is op zich al een nadeel. Je woning zal nauwelijks verkoopbaar zijn en je zal flink wat geld moeten uitgeven om het te laten verwijderen. Hier vind je daarom ook de nadelen van het saneringsproces op een rijtje. Ook al heb je geen keuze dan het te verwijderen, het is altijd goed om hierop voorbereid te zijn.

  • Schadelijk: het allergrootste nadeel aan asbest is natuurlijk dat het erg schadelijk is voor de gezondheid. Geschat wordt dat 70 procent van de woningen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn asbest bevatten. Het zijn de vezels die zoveel gezondheidsproblemen opleveren als je ze inademt en de reden waarom asbest sinds 1994 niet meer mag worden toegepast. Deze vezels zijn microscopisch klein en je kunt ze dus niet zien. Is jouw woning binnen deze tijdsspanne gebouwd, dan is het geen verkeerd idee om toch een inventarisatie in te plannen voor de zekerheid.
  • Weinig financiële steun: het landelijke budget dat was vrijgemaakt voor het laten verwijderen van asbestdaken is een tijdje geleden al overschreden. Dat betekent dat het nog weinig zin heeft om een aanvraag in te dienen. Het kan zijn dat er op regionaal gebied geld beschikbaar is en dit vraag je na bij het loket van je gemeente- en/of provinciehuis.
  • Duur: daarnaast is het ook gewoon duur om asbest te laten verwijderen. Voor de inventarisatie betaal je minimaal €300, maar de kosten kunnen oplopen tot wel €1500. Het verwijderen van asbest kost gemakkelijk €1000 per ruimte en €40 per vierkante meter. Je kunt dus duizenden euro’s kwijt zijn aan het laten verwijderen van je asbest en dit is geld dat je waarschijnlijk liever ergens anders aan uit had gegeven.
  • Niet-hechtgebonden asbest: is er niet-hechtgebonden asbest aangetroffen in je woning, dan zal dit zo snel mogelijk moeten worden verwijderd. Dit type asbest is zacht, het brokkelt en de vezels zitten los. Je vindt het vaak in de vorm van isolatiemateriaal. Dit type asbest is erg schadelijk en moet met allerlei beschermende middelen direct worden verwijderd. Het gehele proces is dan ook duurder en dringender.
  • Overlast: zoals bij alle werkzaamheden aan huis zal het saneren van asbest aardig wat overlast met zich mee kunnen brengen. Vooral als het asbest zich binnenin de woning bevindt of als er niet-hechtgebonden asbest is aangetroffen. Je dagelijkse ritme kan zo een dag of twee worden verstoord.

Vergelijk offertes

Voordelen en nadelen daargelaten, is er asbest in jouw woning aanwezig dan zal je hier dus wat aan moeten doen. Onze vergelijkingstool kan je alvast aan een aantal offertes helpen van betrouwbare en gecertificeerde bedrijven uit je omgeving. Zo heb je direct een idee van de kosten en kun je de procedure in werking zetten.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.