Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Keurmerken en garanties asbestHet verwijderen van asbest mag niet zomaar door iedereen gedaan worden. Asbest is een erg gevaarlijk materiaal dat met zorg behandeld moet worden. Het bestaat uit miljoenen microscopische minerale vezels die, als je ze inademt, ernstige schade aan je gezondheid kunnen veroorzaken. Sinds 1994, toen bekend werd hoe schadelijk dit materiaal eigenlijk is, is al het asbesthoudende materiaal in de bouw dan ook verboden. Als jij asbest hebt aangetroffen in je woning of op je erf, dan ben je verplicht hier wat aan te doen. Je moet dan de specialisten inschakelen en deze moeten de juiste certificeringen bezitten. Hier lees je exact welke papieren de verschillende asbestspecialisten moeten bezitten.

*Tip: → Asbest verwijderen? Vergelijk eerst. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale specialisten.

 

Opleidingen

Om asbest te mogen inventariseren en verwijderen zijn twee opleidingen noodzakelijk. Deze worden uiteindelijk beloond met een bepaald certificaat. Voordat je een asbestspecialist inschakelt kun je deze opleidingen controleren. Je weet dan zeker dat jouw asbest professioneel en veilig zal worden verwijderd.

  • Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA): dit is de naam van de cursus die door mensen wordt gevolgd die tijdens hun werk te maken hebben met het verwijderen van asbest. De cursus duurt vier dagen en wordt uiteindelijk afgesloten met twee examens. 
  • Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA): alle mensen die bij jou een asbestinventarisatie uit willen voeren moeten deze cursus hebben gevolgd. Ook adviesbureaus en laboratoria hebben er baat bij. Deze cursus duurt ook 4 dagen en wordt afgesloten met twee examens.
  • Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV): dit is de cursus die moet worden gevolgd door iedereen die asbest gaat verwijderen. De cursus duurt twee dagen en wordt afgesloten met één examen.

Certificeringen

Nadat de opleidingen succesvol zijn afgerond worden de cursisten gepresenteerd met een certificaat. Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een bedrijf, dan kun je vragen om de volgende certificaten te mogen zien.

  • SC-530: alle mensen die legitiem asbest mogen verwijderen hebben een SC-530 certificaat in bezit. Deze krijg je als je de DAV-cursus succesvol afrondt.
  • SC-540: alle asbestspecialisten die legitiem een asbestinventarisatie mogen uitvoeren moeten in het bezit zijn van het SC-530 certificaat.

Vaker wel dan niet zal één medewerker beide certificaten in bezit hebben. De rol van de DTA is om toezicht te houden op de DAV en de DIA. Deze zorgt ervoor dat alle processen correct gevolgd worden en dat het asbest op de juiste manier wordt geïnventariseerd en verwijderd. Zoek dus altijd naar informatie over de certificeringen en ook over of er een gecertificeerd toezichthouder aanwezig zal zijn. Bij twijfel kun je altijd vragen of je het certificaat mag zien. Controleer dan niet alleen of ze deze hebben, maar ook of deze nog geldig is. De meeste cursussen moeten namelijk elke drie jaar worden herhaald.

De vakvereniging

De Stichting Ascert is vervolgens de instantie die dit allemaal in goede banen leidt. Ze zijn toezichthouder, ze delen de certificeringen uit, ze geven voorlichting, ze beheren het register en verifiëren alle certificeringen en diploma’s die zijn uitgegeven. Om lid te mogen zijn van deze vakvereniging moet een bedrijf dus aan alle bovenstaande wettelijke voorschriften voldoen. Komen ze door deze test, dan mogen ze zichzelf erkend noemen. Eigenlijk zijn alle asbestspecialisten waarmee je werkt erkend, want anders mogen ze niet legaal met het materiaal aan het werk gaan. Zoek altijd naar het keurmerk van Ascert als je een asbestsanerings- of asbestinventarisatiebedrijf in gaat schakelen. Dan weet je zeker dat alles goed zit en dat een onafhankelijke instantie al alle belangrijke controles voor je heeft gedaan.

Wat zijn jouw verplichtingen?

Asbest is dus een gevaarlijke stof waarmee je niet zomaar mag werken, en terecht. De specialisten hebben verplichtingen, maar jij ook. Zo moet je bijvoorbeeld voor 2024 al het asbest dat in contact staat met de buitenlucht hebben verwijderd. Doe je dit niet, dan loop je kans op een flinke boete en een verplichting je asbest zo snel mogelijk alsnog te laten weghalen. Dit is jouw verantwoordelijkheid en het saneringsproces moet dus door jou geïnitieerd worden. En dit doe je in twee stappen.

  • Asbestinventarisatie: allereerst moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Dit doe je door een asbestinventarisatiebedrijf in te schakelen. Zij gaan het asbest in kaart brengen, dus ze kijken of er asbest is, welk type asbest het is, hoeveel het is en waar het zich exact bevindt. Vervolgens wordt er een rapport opgemaakt waarmee je een sanering in werking kunt zetten. Vaak kun je dit dan door hetzelfde bedrijf laten doen.
  • De sanering: in de meeste gevallen zal je het asbest moeten laten verwijderen. Alleen een kleine hoeveelheid hechtgebonden asbest mag je zelf weghalen en afvoeren. Het bedrijf zal al jouw asbest veilig verwijderen, inpakken en afvoeren. Eventueel gebruiken ze hier beschermende (zuurstof)maskers voor en andere middelen zodat er geen vezels de lucht of de longen in kunnen komen. Al het asbest wordt ingeladen en netjes naar de regionale verwerkingsplaats gebracht. Daarna wordt jouw woning asbestvrij verklaard en kun je verder met bijvoorbeeld verbouwen, verkopen, slopen of herstellen.

Vergelijk offertes

Een officiële en betrouwbare asbestspecialist kun je dus vinden door te kijken naar de certificeringen en erkenningen. Wil je snel in contact komen met enkele bedrijven? Dan kun je hier ook onze vergelijkingstool gebruiken. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je helpen de eerste stap te zetten tot het voorgoed verwijderen van het asbest op jouw erf.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Dakdekkers mogen eerder stoppen met werken

Dat dakdekkers zwaar en risicovol werk verrichten valt niet te ontkennen. Dakdekkers

Wat gebeurt er als je asbest in je bedrijfspand hebt?

  Je hoort het vaker op het nieuws dat een heel bedrijfspand

De 6 beste bespaartips voor asbestverwijdering in 2021

Asbest in en om je huis kan levensgevaarlijk zijn. In bepaalde gevallen