Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Stappenplan asbestAsbest is een schadelijke stof. Zo schadelijk dat je er ernstige gezondheidsproblemen aan over kunt houden. Dit komt doordat asbest gemaakt is van vezels die los kunnen raken. Het zijn deze vezels die zo ongezond zijn, als je ze inademt tenminste. Denk jij dat je asbest hebt aangetroffen op je erf? Dan ben je wettelijk verplicht hier tegen 2024 wat aan te hebben gedaan. Verzuim je dit, dan krijg je een boete. Tijd dus om de hulptroepen in te schakelen. Hier vind je een handig stappenplan die je daarvoor kunt gebruiken.

*Tip: → Asbest verwijderen? Vergelijk eerst. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale specialisten.

 

Stap 1: asbest herkennen

Er zijn twee verschillende soorten asbest, namelijk hechtgebonden en niet- hechtgebonden asbest. Beide bevatten microscopisch kleine vezels die komen uit mineralen. Voor asbest werden 6 verschillende mineralen gebruikt. De vezels worden samengehouden door een bindmiddel. Bij hechtgebonden asbest zitten deze vezels vast in een zeer hard bindmiddel. Dit is dan ook massief en de kans dat de vezels los kunnen komen is klein. Niet-hechtgebonden asbest is erg gevaarlijk. Het is zacht, het brokkelt en de vezels kunnen gemakkelijk vrijkomen. Hier werd bijvoorbeeld isolatiemateriaal van gemaakt. Hier vind je drie stappen waarmee je asbest kunt herkennen.

  • Kleur: de kleur van asbest is meestal wit, grijs, blauw of bruin.
  • Bouwjaar: vermoedelijk bevatten 70 procent van de woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1994 asbest.
  • De plaats: asbest werkt isolerend, is sterk, is goedkoop en slijtvast. Hierdoor is het te vinden in een aantal plekken in en rondom het huis, zoals het dak en de schoorsteen, de regenpijp en -goot, de gevel, de vloerbekleding, de vensterbank, de tussenwand, de riolering en de meterkast.
  • Golfplaten: asbest komt veel voor in de vorm van golfplaten op schuren en garages. In tegenstelling tot de andere plaatsen kun je hier met zekerheid vaststellen of ze gemaakt zijn van asbest. Ga op zoek naar de letters die op de één na laatste golfplaat staan. Zijn dit AT, NF of CAF, dan bevatten ze asbest.

Stap 2: een inventarisatie uitvoeren

Heb je een vermoeden dat er in jouw woning of op jouw erf asbest aanwezig is, dan is het tijd om de specialisten in te schakelen. Deze zullen eerst een asbestinventarisatie uitvoeren. Tijdens dit onderzoek wordt bepaald of er asbest is, waar zich dit bevindt en welk type asbest het betreft. Er zijn drie gangbare onderzoeken die je kunt laten uitvoeren. Dit moet gedaan worden door iemand met de juiste certificering (SC-540).

  • Onderzoek type 0: dit onderzoek wordt gedaan met het blote oog. Er komt iemand kijken en advies geven. Dit type onderzoek is niet voldoende om een sanering te starten, maar wel erg handig bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen maar vermoed dat er asbest in aanwezig is. Alleen het zichtbare asbest kan dan worden aangetoond.
  • Onderzoek type A: dit is een echte inspectie van alle asbest die direct waarneembaar is. De plaatsen worden in kaart gebracht, ook het type asbest wordt officieel vastgesteld en alles wordt samengevat in een rapport. Met dit rapport kun je vervolgens een sanering beginnen.
  • Onderzoek type B: als uit onderzoek A het vermoeden is ontstaan dat er meer asbest aanwezig is op plekken die niet toegankelijk zijn, dan moet er een onderzoek gedaan worden waarbij sloopwerken nodig zijn. Dit is onderzoek type B. Er wordt dan gezocht naar asbest dat niet in eerste instantie waarneembaar is.

Stap 3: de sanering inplannen

Naar aanleiding van het inventarisatierapport kun je de volgende stappen bepalen. Je mag hechtgebonden asbest zelf verwijderen, zolang het oppervlak niet groter is dan 35 vierkante meter. Niet-hechtgebonden asbest en grotere hoeveelheden moeten door een specialist worden verwijderd. Dit moet iemand zijn met het SC-530 certificaat. Het saneringsbedrijf komt dan langs om je asbest professioneel te verwijderen, eventueel met beschermende tenten, pakken en maskers. Zij zorgen er dan voor dat het asbest ook naar de juiste plaats wordt vervoerd om verwerkt te worden. Verwijder je het asbest zelf, dan zal je dit via de regels van je gemeente moeten afvoeren en afgeven. Hier kun je het beste je gemeentehuis voor bellen of bezoeken. De instructies kunnen per regio verschillend zijn, maar zij kunnen je zeker verder helpen. Vanaf het moment dat je woning asbestvrij wordt verklaard kun je verder met eventuele sloop- of herstelwerkzaamheden.

Stap 4: financiële hulp zoeken

Helaas is het budget dat door de Rijksoverheid beschikbaar was gemaakt voor het verwijderen van asbestdaken overschreden. Deze subsidie zou tot en met 31 december 2019 lopen, maar het heeft nu al geen zin meer om hier een aanvraag voor in te dienen. Soms kun je echter bij je gemeente financiële steun krijgen en dit is de moeite waard om na te vragen. Zij krijgen ook jaarlijks een subsidiebudget dat ze zelf mogen besteden zoals ze willen. Is er een regeling beschikbaar, dan kun je nu een aanvraag indienen. De gehele procedure is daarmee afgerond.

Vergelijk offertes

Voor het inventariseren en verwijderen van asbest heb je dus betrouwbare en gecertificeerde bedrijven nodig die dit veilig voor je kunnen doen. Via onze vergelijkingstool kun je alvast een aantal offertes opvragen, zodat je exact weet waar je financieel mee te maken zal krijgen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

5x Valse vooroordelen asbest

Vermoed jij dat er asbest in je woning aanwezig is? Dan is

Dakdekkers mogen eerder stoppen met werken

Dat dakdekkers zwaar en risicovol werk verrichten valt niet te ontkennen. Dakdekkers

Alles wat je moet weten over bodemsanering

Asbest is een gevaarlijk materiaal voor de gezondheid van mensen. Wanneer het