Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dat dakdekkers zwaar en risicovol werk verrichten valt niet te ontkennen. Dakdekkers hebben een uitgebreid takenpakket, maar zorgen bovenal voor de veiligheid van onze daken en indirect onze huizen. Daarvoor moeten ze in weer en wind het dak op en dat is geen koud kunstje. Daarom is het voor de dakdekkersbranche een overwinning te noemen dat er sinds juni 2021 een regeling is getroffen, waarbij dakdekkers eerder kunnen stoppen met werken. Over deze zwaarwerkregeling zal deze blog gaan.

CAO Bikudak

Het zat er al maanden aan te komen, maar nu is definitief in de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven een zwaarwerkregeling afgesproken. Dit houdt in dat dakdekkers, voormannen en chauffeurs vanaf 1 oktober 2021 maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd mogen stoppen met werken. Je hoeft dus niet langer te wachten tot je de pensioengerechtigde leeftijd van minimaal 67 jaar hebt. Deze regeling is ook van toepassing op de Uitvoerend Technisch Administratief-werknemers die twee jaar voor de uittredingsdatum een UTA-functie is gaan vervullen.

Wat staat nog meer in de zwaarwerkregeling?

In het kort zijn er drie belangrijke punten opgenomen in de zwaarwerkregeling. Ten eerste kunnen dus dakdekkers maximaal drie jaar voor hun pensioengerechtigde leeftijd stoppen met hun werkzaamheden als dakdekker. Jaarlijks ontvang je een uitkeringsbedrag van €22.164 bruto per jaar dat je eerder bent gestopt. Instromen in deze regeling kan vanaf 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2025.

De voorwaarden van de zwaarwerkregeling

Aan de zwaarwerkregeling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Tot aan je pensioengerechtigde leeftijd ontvang je het wettelijk toegestane bedrag. Dit is anno 2021 een uitkering van €22.164 per volledig jaar. Dit krijg je via het APG. Maandelijks houdt dit een bruto uitkering in van €1847, wanneer je een fulltime dienstverband had. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie of je deze uitkering kunt aanvullen door een deel van je opgebouwde oudedagspensioen naar voren te schuiven. Ten tweede heb je direct voordat je de zwaarwerkregeling aanvroeg, gewerkt in een dienstverband bij een werkgever die onder de CAO Bikudak valt. Je dienstverband heeft een periode omspannen van minimaal twintig jaar. Een kalenderjaar bestaat uit negen maanden werkzaamheden verrichten in de Bikudak sector. De volledige voorwaarden kun je online in het regelement nalezen.

Meer informatie en de aanvraagformulieren

Het APG zorgt voor de uitkering van de zwaarwerkregeling. Dientengevolge stuurt de organisatie medio juni ook aan alle werknemers, die onder de regeling zullen vallen, een brief ter informatie. Algemeen geldt dat je maximaal zes maanden en minimaal drie maanden voor het ingaan van jouw ingangsdatum een aanvraag ingediend moet hebben. Voor mensen die direct in oktober 2021 of kort daarna mogen stoppen met werken en toch gebruik willen maken van deze regeling, geldt een kortere aanvraagtijd. De aanvraag kan vanaf juli 2021 van start gaan.

Niet verplicht

De zwaarwerkregeling is op basis van vrijwillige deelname. Je hoeft dus niet van de zwaarwerkregeling gebruikt te maken. Je kunt ervoor kiezen om met je werkzaamheden als dakdekker door te gaan of om een jaartje later van de regeling gebruik te maken. Dat heeft namelijk geen invloed op het bedrag dat je uitgekeerd zal worden in de resterende tijd van de regeling. Het is je recht om aan de zwaarwerkregeling deel te nemen; een werkgever heeft hier geen invloed op.

Niet te gebruiken om af te bouwen

De zwaarwerkregeling mag alleen gebruikt worden als vervanging van je werkzaamheden. Dit houdt in dat je niet deels van de regeling gebruik kunt maken om je fulltime dienstverband af te bouwen naar een parttime dienstverband, alvorens je met pensioen gaat. Je moet kortom volledig stoppen als dakdekker om in aanmerking te komen voor de regeling. Werkte je al deeltijd, voordat je de regeling aanvroeg? Dan wordt je maandelijkse uitkering op je parttime gewerkte uren aangepast.

Niet het einde, maar een begin

De zwaarwerkregeling heeft een einddatum en is dus een tijdelijke regeling slechts. In de tussentijd wordt onderzocht of het kabinet samen met de werkgevers in de sector uiteindelijk akkoord kunnen gaan met de afspraak dat bij zware werkzaamheden er na 45 jaar gewerkt te hebben al gestopt kan worden. Deze regeling is er nog niet doorheen, maar de vakbond zet zich hier met man en macht voor in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over bodemsanering

Asbest is een gevaarlijk materiaal voor de gezondheid van mensen. Wanneer het

Kan je besparen op het verwijderen van asbest?

Asbest verwijderen is niet iets wat zomaar wordt gedaan. Het gaat namelijk

Alle daken asbestvrij in Nederland: een droom of werkelijkheid?

Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Voor