Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vermoed jij dat er asbest in je woning aanwezig is? Dan is het tijd om hier wat meer informatie over te gaan inwinnen. Zoals de meeste mensen ga je dan waarschijnlijk online op zoek naar websites die je hier verder mee kunnen helpen. Maar net zo goed als daar een boel waardevolle informatie te vinden is, zullen er ook valse vooroordelen naar voren komen waar je je misschien niet bewust van bent. Tot nu, want hier worden de grootste vooroordelen omtrent asbest op een rijtje gezet.

Je kunt asbest niet zelf verwijderen

Dit is niet waar. Er zijn enkele situaties waarin je wel zelf het asbest mag verwijderen en naar de regionale verwerkingsplaats mag brengen. Hier zijn dan twee regels aan verbonden, wat betreft het type asbest en de hoeveelheid ervan.

  • Hechtgebonden asbest: je mag alleen hechtgebonden asbest zelf verwijderen. Dit is asbest waarbij de vezels stevig vast zitten en niet los kunnen komen. Dit zijn bijvoorbeeld vensterbanken of golfplaten. Deze vezels zijn zo slecht voor je gezondheid als je ze inademt. Het is beter om een specialist te laten bepalen met welk type asbest je te maken hebt door middel van een inventarisatieonderzoek.
  • 35 vierkante meter: als het totale oppervlak van jouw hechtgebonden asbest 35 vierkante meter of meer in beslag neemt, dan moet je het laten verwijderen. Is het minder, dan mag je het zelf verwijderen. Dit heeft voornamelijk betrekking op golfplaten of asbestdaken.

Heb je dus een vensterbank van hechtgebonden asbest, dan mag je deze zelf loshalen en wegbrengen. Golfplaten die aan elkaar geschroefd zijn mag je ook zelf verwijderen, mits er niet meer dan 35 vierkante meter van is. Golfplaten die aan elkaar gelijmd zijn kun je beter laten verwijderen, omdat hier bij het losmaken vezels vrij kunnen komen. Bij twijfel schakel je een asbestspecialist in en neem je het zekere voor het onzekere.

Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk

Hechtgebonden asbest is in principe ongevaarlijk en theoretisch kun je dit laten zitten totdat je er wat aan wilt doen. Het zijn de vezels waaruit asbest bestaat die gevaarlijk zijn als je ze inademt. Niet-hechtgebonden asbest, zoals isolatiemateriaal, is daarom veel schadelijker voor de gezondheid. Dit moet specialistisch en met allerlei beschermende middelen worden verwijderd. Het is echter niet zo dat asbest niet gevaarlijk is, in tegendeel. Ook hechtgebonden asbest kan op een gegeven moment vezels gaan loslaten en komen deze in je longen dan is dit erg schadelijk. Het is daarom dan ook beter om ook je hechtgebonden asbest direct te laten verwijderen, in plaats van het te laten zitten.

De procedure om asbest te (laten) verwijderen is ingewikkeld

Dit is niet zo. Er zijn een aantal partijen waarmee je mogelijk te maken krijgt, maar deze werken allemaal met elkaar samen en kunnen je door het gehele proces loodsen. In de meeste gevallen is het laten verwijderen van asbest aanzienlijk makkelijker, maar natuurlijk ook veel prijziger. Hier vind je een stappenplan dat je kunt gebruiken als je asbest wilt (laten) verwijderen.

  1. Inventarisatie: allereerst plan je een inventarisatie in van je asbest. Dit is een onderzoek waarbij in kaart wordt gebracht of er asbest is, welk type het is, waar het zich bevindt en in welke kwantiteiten. Huur hier een SC-540 gecertificeerde specialist voor in.
  2. Verwijderen: naar aanleiding van de inventarisatie en het rapport dat daarover wordt uitgebracht wordt bepaald wat de beste vervolgstappen zijn. Je kunt dan direct vragen of je misschien zelf het asbest verwijderen mag. Zo niet, dan moet je het laten doen door iemand met een SC-530 certificering. Hier zijn erkende bedrijven voor.
  3. Afronden: heb je het asbest laten verwijderen, dan wordt het professioneel afgevoerd naar een verwerkingsplaats en heb je er zelf verder geen omkijken naar. Doe je het zelf, dan zal je een aantal papieren moeten verzamelen, zoals een sloopmelding, een asbestmelding en een milieupas. Verder moet het worden ingepakt in twee lagen plasticfolie en moet je er een asbestlogo op plakken. Vraag de procedure na bij jouw gemeente, want deze kan per regio verschillen. Vervolgens mag je het asbest inleveren bij de milieustraat van je gemeente. Soms moet je daar ook voor betalen.

Het verwijderen van asbest is niet mijn verantwoordelijkheid

Als jij asbest op je erf hebt aangetroffen, dan is het volledig jouw verantwoordelijkheid om hier wat aan te doen. Sterker nog, dit moet je wettelijk gedaan hebben vóór 2024, anders loop je de kans een boete te krijgen. Heb jij het vermoeden dat er asbest in jouw land of woning is, dan kun je dus het beste direct actie ondernemen.

Voor het verwijderen van asbest is geen subsidie meer beschikbaar

Dit vooroordeel is gedeeltelijk waar. De landelijke subsidie die in het leven is geroepen om iedereen financieel te steunen die asbest laat verwijderen is inderdaad ruim overschreden. Ook al zou deze tot en met 31 december 2019 lopen, het budget van €75 miljoen is simpelweg op. Een aanvraag indienen voor deze subsidie is dan ook nutteloos. Wat echter wel het geval kan zijn is dat je gemeente of provincie nog geld beschikbaar heeft gesteld. Deze krijgen ook een budget dat ze over hun eigen subsidieregelingen mogen verdelen. Vraag dus altijd na bij je gemeente- of provinciehuis. Er is altijd een kans dat je toch recht hebt op financiële steun.

Vergelijk offertes

Wil jij nu actie ondernemen en een asbestinventarisatie laten uitvoeren? Of zoek je een betrouwbaar en erkend bedrijf die je veilig van je asbest af kan helpen? Volg dan de link naar onze vergelijkingstool en je zal snel enkele prijsopgaven ontvangen van bedrijven uit je directe omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Vertraging verwijdering asbestdaken verklaren

Wat vroeger gebruikt werd als een perfecte grondstof om mee te bouwen,

5x Valkuilen + veel gemaakte fouten asbest

Als jij asbest aantreft in jouw woning, dan ben je wettelijk verplicht

Wat gebeurt er als je asbest in je bedrijfspand hebt?

  Je hoort het vaker op het nieuws dat een heel bedrijfspand