Kosten asbest

kosten asbestWanneer je een woning wenst aan te kopen die dateert van voor het jaar 1994 is de kans niet onbestaande dat deze over asbest beschikt. Inmiddels zijn de risico’s die asbest met zich meebrengt wel bekend waardoor het merendeel van de mensen er zo snel mogelijk voor wil kiezen om dit materiaal uit de woning te verwijderen. Je dient er evenwel uiteraard rekening mee te houden dat asbesthoudend materiaal laten verwijderen bepaalde kosten met zich meebrengt. Bovendien worden er nog eens extra kosten aangerekend voor het verwerken van asbesthoudend afval. Wij zetten alle kosten die asbest verwijderen met zich meebrengt alvast even voor jou op een rijtje.

*Tip:

→ Wat kost asbestverwijdering? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Afmetingen van de ruimte

Wanneer je asbest wenst te laten verwijderen is de omvang van de ruimte van bijzonder grote invloed op het prijskaartje dat moet worden betaald. Voor een ruimte die beschikt over een oppervlakte van 35 vierkante meter kan je bijvoorbeeld rekening houden met een kostprijs van tussen de 750 en 950 euro. Voor een ruimte van 40 vierkante meter ligt deze prijs tussen de 850 en 1050 euro en voor een ruimte van 50 vierkante meter bedraagt de prijs tussen de 1000 en 1400 euro. Het mag met andere woorden duidelijk zijn, hoe groter de ruimte is waar het asbesthoudend materiaal zich in bevindt, des te hoger ook meteen het prijskaartje zal uitvallen. Dit spreekt eigenlijk ook wel een beetje voor zich.

Asbesthoudende golfplaten

Het is algemeen bekend dat er in vroegere tijden vooral veelvuldig gebruik werd gemaakt van asbest bij het vervaardigen van golfplaten. Het is in deze situatie de grootte van de golfplaten die zal bepalen welke prijs er in rekening wordt gebracht. We onderscheiden op dit vlak:

 

  • Golfplaten van tussen de 1 en 10 vierkante meter: Tussen 500 & 600 euro
  • Golfplaten van tussen de 11 en 20 vierkante meter: Tussen 600 & 700 euro
  • Golfplaten van tussen de 21 en 30 vierkante meter: Tussen 700 & 750 euro
  • Golfplaten van tussen de 31 en 50 vierkante meter: Tussen 750 & 800 euro
  • Golfplaten van meer dan 100 vierkante meter: Tussen 13 & 15 euro per vierkante meter

Zelf asbest verwijderen?

Aan de hand van bovenstaande mag het alvast duidelijk zijn dat het verwijderen van asbest steeds een niet onaanzienlijk prijskaartje met zich meebrengt. Omwille van deze reden kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig dan ook voor om zelf de handen uit de mouwen te stoppen en het asbesthoudend materiaal te verwijderen. Op het eerste zicht zal dit uiteraard veel voordeliger uitkomen, maar je dient er rekening mee te houden dat je de nodige kosten dient te maken voor het aankopen van verschillende materialen. Wat bijvoorbeeld te denken van verpakkingsmateriaal evenals eventueel bouwmateriaal en voorfilters of stofzuigerzakken?

Deze kosten voor het zelf verwijderen van asbest zullen op zich best wel meevallen, maar wat nog te denken van protectors en zogenaamde powerpacks? Het gebruik hiervan kan er namelijk voor zorgen dat de kosten zeer eenvoudig kunnen oplopen van slechts een paar tientjes tot een paar honderden euro’s. Het is bijgevolg dan ook altijd noodzakelijk om de lagere kosten voor het zelf verwijderen van asbest af te wegen tegen de soms slechts iets hogere kosten die een professionele verwijdering met zich meebrengt. Een gecertificeerd bedrijf is namelijk nog steeds het beste in staat om op een efficiënte en veilige manier de aanwezige asbest in je huis weg te nemen.

Subsidie asbest verwijderen

Met ingang van 1 januari 2016 heeft de Nederlandse overheid er voor gekozen om een nieuwe subsidie voor het verwijderen van asbestdaken in het leven te roepen. Deze subsidie zorgt er voor dat nu niet langer alleen bedrijven, maar ook particulieren kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming bij het (laten) verwijderen van een asbestdak.

Vergelijk de prijzen

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van asbest verwijderen aanzienlijk verschillen per specialist in jouw regio. Het beste wat je kunt doen is meerdere offertes vergelijken zodat je beter inzicht krijgt in de kosten. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.