Informatie en advies over asbest verwijderen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Asbest in en om je huis kan levensgevaarlijk zijn. In bepaalde gevallen dien je direct over te gaan tot het inschakelen van een specialist om de asbesthoudende materialen te verwijderen. Dit kan flink wat geld kosten afhankelijk van de ernst van de situatie, maar wat is het gevaar van asbest, wat kost het verwijderen van asbest en hoe kan je op de kosten besparen? Ga door met lezen hieronder om meer te weten over asbestverwijdering in 2021 en voor de 6 beste bespaartips van 2021 om de kosten te verlagen.

Asbestverwijdering

Bij het constateren van asbest in een gebouw is het in bepaalde gevallen noodzakelijk om het asbesthoudend materiaal direct te verwijderen. In hoeverre dit noodzakelijk is, hangt af van om wat voor soort asbest het gaat. Gaat het om hechtgebonden asbest, dan hoef je het materiaal niet direct te verwijderen aangezien de asbest stevig vastzit en nog geen gevaar voor de bewoners van het gebouw vormt. Is er sprake van losgebonden asbest, dan gaat het om een levensgevaarlijke situatie als de vezels vrijkomen in de lucht en ben je verplicht om een specialist in te schakelen voor asbestverwijdering.

Het gevaar van asbest

Asbest kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Als een mens de vezels van asbest inademt, dan kan dit op langer termijn chronische ziekten veroorzaken. Denk aan longkanker, asbestose, mesothelioom en soms zelfs de dood. Om deze reden is het tegenwoordig ook verboden om met asbest te werken. Volgens cijfers gaan er jaarlijks 1.300 personen door aan de gevolgen van asbest, wat dus betekent dat het slim is om direct over te gaan tot het inschakelen van een specialist als je merkt dat er asbest in je huis is.

De prijsopbouw van asbestverwijdering

Ga je over tot asbestverwijdering? Dan is de prijs opgebouwd uit 3 vaste componenten. Je kunt uitgaan dat ongeveer 68% van de prijs van asbestverwijdering uitgaat aan de arbeidskosten aangezien het arbeidsintensief werk is. Daarnaast gaat 25% uit aan de asbestinventarisatie en dien je 7% opzij te zetten voor het afvoeren van de asbesthoudende materialen.

De kosten van asbestverwijdering

De kosten voor het verwijderen van asbest hangen voornamelijk af van de ernst van de situatie. De allereerste stap is het opstellen van een asbestinventarisatie. De kosten die bij een asbestinventarisatie komen kijken zijn als volgt:

 

Type asbestinventarisatie Kosten
Type 0 €110 – €220
Type A €310 – €420
Type B €640 – €1.550

 

Na de asbestinventarisatie zal de specialist overgaan tot het verwijderen van het asbest uit de ruimte. De kosten die hierbij komen kijken worden voornamelijk bepaald door het aantal vierkante meters. Je kunt uitgaan van het volgend kostenplaatje voor asbestverwijdering:

 

Oppervlakte asbestverwijdering Kosten
35 vierkante meter €750 – €950
40 vierkante meter €850 – €1.050
50 vierkante meter €1.000 – €1.400
70 vierkante meter €1.450 – €1.950

 

In geval het noodzakelijk is om asbest te verwijderen uit golfplaten, dan ga je tussen de €500 en €800 betalen afhankelijk van het aantal vierkante meters. Voor het verwerken van het asbesthoudend materiaal betaal je tussen de maximaal €35 per 1.500 kilogram voor het verpakken van het materiaal en maximaal €30 per 100 kilogram voor het storten.

Bespaartip 1: Vergelijk eerst offertes

Besparen op de kosten van asbestverwijdering kan door het aanvragen van meerdere offertes bij verschillende specialisten. Maak hier een vergelijking van en kies vervolgens de meest voordelige optie. Zo kan je het makkelijks kiezen voor de goedkoopste offerte aangezien je een beter beeld hebt van alle tarieven.

Bespaartip 2: Zelf het asbesthoudend materiaal afvoeren. 

Je kunt kiezen om het asbest zelf af te voeren, mits je dit in overleg met de specialist doet. Je hebt hier wel enige mate van ervaring bij nodig en dient het asbesthoudend materiaal goed in te pakken. Je kunt nagaan bij de gemeente wat de juiste wijze is van het afvoeren van asbesthoudend materiaal.

Bespaartip 3: Kijk goed naar de voorrijkosten. 

Schakel bij voorkeur een lokaal bedrijf in als je op de voorrijkosten wilt besparen. De voorrijkosten, oftewel de kilometerkosten, bedragen €0,50 tot €1,- afhankelijk van welke specialist je uitkiest. Deze kosten lopen flink op naarmate je verder van de specialist af woont. Kies dus een lokale specialist om zo min mogelijk aan voorrijkosten te moeten uitgeven.

Bespaartip 4: Sluit je aan bij een collectief.

Als de buren of andere wijkgenoten ook last van asbest hebben, dan is het slim om samen een specialist in te huren om te besparen op de kosten. Hierdoor kan je een mooie prijs regelen met de specialist en de kosten onderling delen waardoor je vele malen minder betaalt voor de klus.

Bespaartip 5: Je kunt je ook aansluiten bij de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen.

De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen beschikt over een eigen platform voor woningeigenaren die asbestdaken hebben zodat ze samen informatie en ervaringen kunnen delen en verzamelen.

Bespaartip 6: Subsidie voor bedrijven

Gaat het om asbest in een zakelijke ruimte? Dan is het slim om gebruik te maken van de subsidie voor asbestverwijdering om een deel van de asbestverwijderingskosten te verlagen. Je kunt tot wel 20% van de kosten besparen door het aanvragen van een subsidie voor asbestverwijdering. Check bij de gemeente wat de voorwaarden van de subsidie zijn.

Bespaartip 6: Onderhandel met de specialist

De meeste specialisten zijn bereid om met je te onderhandelen over de prijs waardoor je de kosten aanzienlijk kunt verlagen. Hierbij dien je vaak wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen, maar dan kan de prijs vaak wel enkele euro’s minder worden.

Het verwijderen van asbest kan behoorlijk wat geld kosten, zeker als het gaat om een complexe situatie waarbij veel losgebonden asbest vrij is gekomen. De situatie kan levensgevaarlijk worden, wat het inschakelen van een specialist een verstandig idee maakt. Check wat de prijzen zijn door het maken van een vergelijking van meerdere offertes en kies dan een specialist uit met de offerte die de meest voordelige prijs-kwaliteitsverhouding heeft aangeboden. Zo kies je zowel voor besparing als voor kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Kan je besparen op het verwijderen van asbest?

Asbest verwijderen is niet iets wat zomaar wordt gedaan. Het gaat namelijk

Alle daken asbestvrij in Nederland: een droom of werkelijkheid?

Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Voor

Dakdekkers mogen eerder stoppen met werken

Dat dakdekkers zwaar en risicovol werk verrichten valt niet te ontkennen. Dakdekkers